Magyarország

2008.05.01. 16:32

Sok szabálytalanságot találtak a fogyasztóvédők a majálisokon

<p>Száznál is több helyen jártak és ötmillió forintos bírságot szabtak ki kora délutánig a fogyasztóvédők országszerte a május elsejei ellenőrzésekkor.</p>

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója újságírók előtt elmondta, a fővárosi városligeti és a nagyvárosok majálisain végzett ellenőrzések 62 százalékában találtak valamilyen hiányosságot. A főigazgató a legtipikusabb hibák között említette, hogy az eladók nem tudták az áru eredetét igazolni, nem írták ki az árat, vagy nem adtak számlát.

Pozitív és negatív tapasztalatai is voltak eddig a május elsejei fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek - mondta Wittich Tamás. Pozitív példák között említette: mindössze egy próbavásárlás során talákoztak a vásárló megkárosításával, valamint egyetlen terméket sem találtak, ami lejárt szavatosságú lett volna. Mutatványosokat is ellenőriztek, és nem találtak olyan eszközt, ami veszélyeztette volna a gyermekek biztonságát - tette hozzá.

A fogyasztóvédők azonban több szabálytalansággal is találkoztak: országosan az esetek 62 százalékában találtak hiányosságokat az árusoknál és vendéglátóhelyeknél. A főigazgató tipikus hibák között megemlítette, hogy a vállalkozók nem tudták igazolni a termék eredetét csaknem 1 millió forint értékű áru esetében. További probléma volt, hogy nem adtak számlát, illetve nem megfelelően tüntették fel az árakat - az esetek 20-20 százalékában fordultak ezek elő - közölte. A fővárosi majálison találtak egy olyan játékot, amelyet tavaly januárban már betiltottak. Az árusoktól beszedték ezeket, és forgalmazásukat ismét megtiltották.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság első alkalommal jelent meg a majálison. Tanácsadással és kiadványokkal segítik, hogy tudatossá váljanak a fogyasztók. Ezen felül bárki ingyenesen megvizsgáltathatja napszemüvegét, hogy véd-e a káros UV-sugárzás ellen. Wittich Tamás ezzel kapcsolatban szintén jó tapasztalatról számolt be: délelőtt több mint száz szemüveget ellenőriztek, és csak kettő nem felelt meg az előírásoknak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!