Magyarország

2008.05.30. 15:11

Árapasztó tározó a Túr mentén

<p>Nyíregyháza – A Túr vízrendszer (Öreg- és Élő-Túr) komplex rehabilitációja, fejlesztési program koncepciójának elkészítése régi „adóssága” a megyének. A Megyei Önkormányzati Hivatal a Magyarország–Románia Interreg III A és a Phare CBC program keretében pályázatot nyert a Túr vízrendszerének komplex rehabilitációjára, fejlesztésére.</p>

– A tervezési munka első fázisa, azaz a Túr vízrendszer komplex vízkárelhárítási, vízgazdálkodási, természetvédelmi fejlesztési koncepciótanulmánya elkészült – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Fetikövízig igazgatójától. Az igazgatóság az elfogadott tanulmány alapján pályázatot nyert a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program Ineterreg III A és Phare CBC keretében, mely megteremtette a lehetőséget a nagyléptékű komplex beruházás vízjogi létesítési engedélyes terveinek kidolgozására.

A beavatkozást az indokolja, hogy a Túr jelenlegi árvízvédelmi töltései nem felelnek meg az előírásoknak, nem biztonságosak. Ezért a folyó árvízvédelmi rendszerének fejlesztése szükséges, melyet össze kell kötni az ártérrevitalizációval és turisztikai fejlesztésekkel. Nemcsak töltésfejlesztéssel, hanem árapasztó tározó létesítésével válhat biztonságossá a környék.

Szelíd apasztás

A tározás célja a Túr árvízszintjének csökkentése annak érdekében, hogy a töltéskoronát megközelítő, vagy meghaladó vízszintek ne alakuljanak ki. Az árvízvédelmi gátak teherbírását meghaladó víztömeget egy zsilipen keresztül a tározóba engedik. Az ide beeresztett víz átlagosan 1,1 m-es elöntést okoz, a terület magasabb részei szárazon maradnak és gyakorlatilag a mederátvágások, töltésépítés előtti vízjárási viszonyok állnak elő.

Ez a szelíd árasztás összekapcsolható a Felső-Öreg-Túr vízpótlásával is, amivel javítani lehet a jelenlegi ökológiai értékeket. Erről a meglévő és újonnan épített  töltéssel határolt területről a víz a terep természetes esését követve a Palád pataktól északra tervezett – a meglévő Túr jobb parti és újonnan épített töltésekkel körbezárt – 14 millió köbméteres árvízi tározóba folyik.

A tározónak az országhatártól Sonkádig lesz vízszintcsökkentő hatása. Az árhullám levonulása után a tározóból kieresztő zsilipen át vezetik vissza a vizet a Túrra, illetve zsilipes átereszek teszik lehetővé az Alsó-Öreg-Túr vízpótlását.

Az elkészült tervek, dokumentumok lehetővé teszik, hogy a Környezeti és Energia Operatív Program keretében a tervek egy nagyformátumú beruházás alapját képezzék. Az árapasztó tározó megépítésére várhatóan a 2010-et követően kerülhet sor.

- Györke László -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!