Magyarország

2008.05.01. 13:05

Nő a feszültség az MVM körül

<p>Budapest - Nincs változás a kormány elképzeléseiben, a Magyar Villamos Művekről leválasztják a rendszerirányító Mavirt, és a tervek szerint mindkettőt a tőzsdére viszik.</p>

A szétdarabolás oka az, hogy több szakvélemény (például az energia hivatalé és versenyhivatalé) szerint olyan monopolhelyzetben van a két cég együttesen, ami hozzájárul az áram drágulásához. Ezt ismételte meg csütörtökön Daróczi Dávid kormányszóvivő a Független Hírügynökségnek.

Ugyanakkor a leendő gazdasági és közlekedési, majd - a névváltozás után - közlekedési, hírközlési és energetikai miniszter, Szabó Pál szerint a Mavir erősíti az MVM-et, ő nem ért egyet a szétválasztással. Erről szerdai miniszterjelölti meghallgatásán beszélt a parlament gazdasági bizottságában.

Offenzívába lendült az MVM is, több olyan elemzést készítettek, amelyekben burkoltan ugyan, de cáfolni igyekeznek a velük szemben megfogalmazott állításokat. Legfrissebb szakértői anyagukban a jelenlegi holdingszerkezet előnyeit méltatják, kiemelve egyebek közt azt, hogy - a Citibank becslése szerint - az MVM-csoport értéke 2003 és 2007 között 1,2-ről 3 milliárd dollárra (közel 500 milliárd forintra) növekedett. Noha a szétválasztásról nem esik szó az MVM igazgatósága által április elején megrendelt tájékoztatóban, kitérnek benne a hálózati társaságokra vonatkozó nemzetközi tapasztalatokra. Eszerint "a hálózati társaságok növekvő, a szabályozás által garantált, stabil árbevételt biztosítanak, így nagyon előnyösek a társaság pénzügyi stabilitásának, hitelképességének megítélése szempontjából". - írják.

Az MVM igazgatósága számára április elején készített tájékoztató anyagban pedig a következőket írják: transzparencia és információk hiányában a fogyasztók, érdekvédők a teljes árnövekedést alaptalanul a nagykereskedelmi energiaköltségek növekedésére, az MVM "monopolhelyzetére" vezetik vissza. Az MVM szerint egyébként is szinte teljesen együtt mozog a villamosenergia és a gépjárműüzemanyag ára. Nem értenek egyet azzal az állítással sem, hogy akár egy százalékpontot is meghaladó mértékben járulna hozzá az inflációhoz az áram drágulása, ha nem szüntetik meg az MVM monopolhelyzetét. Szerintük az idénre becsült inflációban fél százalékpont lesz ez a hatás.

Szabó Pálnak kormányülésen módja lesz elmondani érveit - mondta Daróczi Dávid, hozzátéve, hogy az állami vállalatok tőzsdei privatizációjáról szóló Új Tulajdonosi Programhoz készített szakértői jelentést valószínűleg szerdán tárgyalja meg a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!