Magyarország

2008.05.22. 19:43

Hullakiállítás Budapesten

<p>Budapestre érkezett a Bodies, vagyis a preparált holttestekből álló kiállítás, illetve annak másolata.</p>

Az eredeti végigjárta Amerikát, a másolat Európát. A kiállításról mindenhol vita van, szabad-e ilyesmit mutatni, hiszen a kiállított testek valóban valaha élt emberek maradványai. Egy ember csontváza és a róla lenyúzott izom, mindez kézenfogva. Preparált holttestekből nyílik kiállítás több ország után Budapesten.
"A kiállított emberek mind természetes halállal haltak meg, de mindegyikőjük hivatalosan is felajánlotta a testét kutatásra és oktatásra" - mondta Roy Glover, a kiállítás szakértője.

"Mindent úgy pakolunk, szállítunk, mint egy művészeti alkotást, légkondicionált kocsiban, külön becsomagolva, nagyon oda kell figyelni" - mondta Paul Zaller, a kiállítás technikai felelőse.

Öt teherautóval hozták a holttesteket Budapestre. Egy évig készültek, előtte kiszívták belőlük a vizet, és acetonnal töltötték fel őket.

Az Anatómiai Intézet igazgatója szerint egyáltalán nem megbotránkoztatóak a holttestek így, preparálva, sokan ugyanis semmit sem tudnak a testükről és itt legalább megnézhetik. "Amikor valaki jelentkezik egy orvosi vizsgálatra és lelkesen rámutat a bal oldalára, mondjuk a hasürege bal oldalára, és azt mondja, hogy neki fáj az epéje, az nyilvánvalóan nonszensz, hiszen az jobb oldalon található" - mondta Csillag András, a SOTE Anatómiai Intézet igazgatója.
Az eredeti kiállítást eddig 8 millióan látták, a világon szinte mindenhol, körülbelül félmillió általános iskolás is.

Klikk ide a videóhoz!
Forrás: TV2

  • Hullát boncoltak Gellernél 
  • Kiugrott a vonatból - meghalt
  • Elhunyt Raksányi Gellért  Elhunyt Raksányi Gellért 2008.05.21.
  • Magyarország hírei
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!