Magyarország

2008.05.13. 07:04

Folytatódik az OMV és a MOL közötti bírósági tárgyalás

<p>Kedden folytatódik a per az OMV és a MOL között. A bíróság várhatóan ekkor dönti el, hogy megszüntetik-e, vagy érdemben tovább tárgyalják az ügyet.</p>

Február 29-én soron kívüli eljárásban kezdődött a per a Fővárosi Bizottság Gazdasági Kollégiuma előtt. Az eljárást kezdeményező OMV azt kifogásolja, hogy a MOL nem a törvényes előírásoknak megfelelően módosította az alapszabályát.

Az úgynevezett tisztességtelen szerződési feltétel megtámadása miatti pert azért kezdeményezték, mert az OMV szerint a MOL alapszabályát úgy módosította 2007. április 26-i közgyűlés, hogy az szavazati korlátozást és az igazgatósági tagok visszahívásának korlátozását is lehetővé teszi. Ez pedig szerintük, ellentétes a gazdasági társaságokról szóló törvénnyel és az uniós előírásokkal is. Mindezért az OMV azt kéri, hogy a bíróság kötelezze a MOL-t arra, hogy 30 napon belül hívja össze a közgyűlését és módosítsa az alapszabály vitatott pontjait.

A MOL jogi képviselőinek álláspontja szerint ez az ügy nem is tartozik a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumára, ráadásul azt állítják, hogy az OMV elkésetten fordult keresetével a bírósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!