Magyarország

2008.05.31. 22:17

Cigány kereszténydemokrata pártot alapítottak Ongán

<p>Onga – Egy országos cigány párt és egy civil közhasznú szervezet alakuló ülését tartották szombat délután Ongán, a Lakatos-tanyán.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Cigány kereszténydemokrata pártot alapítottak Ongán 2008.05.31."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Cig_ny_kereszt_nydemokrata_p_rtot_alap_tott/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Cigány kereszténydemokrata pártot alapítottak Ongán 2008.05.31." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/romak-partot-alapitottak.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Szilárdi László szóvivő kérdésünkre elmondta, a pártot abból a célból hozták létre – a párt pontos nevét ott jártunkkor még nem döntötték el-, hogy a hazai cigányságnak meglegyen a képviselete. Egy olyan pártban gondolkodnak, ami összefogja a magyar romákat és elősegíti, megvalósítja az integrációt. A szóvivő szerint a magyarországi romák számát alulbecsülik, saját számításaik szerint ma hazánkban körülbelül másfélmillió roma él, nincs megoldva a politikai képviseletük, ezen változtatni szeretnének, egy kereszténydemokrata értékrendet közvetítő párt keretein belül.

A politikai színtéren pártjukat nem helyeznék el se jobb-, se baloldalon, ez egy kifejezetten roma párt lesz -mondta a szóvívő. A céljuk, hogy bejussanak a következő választásokon az országgyűlésbe, párbeszédet akarnak a mindenkori kormánnyal. Az alapítók között találhatók prominens roma személyiségek, többek között jelen volt Dr. Horváth Izabella romológus, Isaszegi Róbert ökölvívó, Dr. Budai Zoltán jogász is.

A párt mellett egy civil Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közhasznú szervezetet is létrehoznak szombaton a Lakatos-tanyán, feladatai közé fog tartozni, hogy a megyei kistérségekkel együttműködve javítsanak a romák helyzetén. Célként tűzték ki a munkahelyteremtést és a súrlódások kezelésének megoldását, mert ezeket látják legégetőbb problémáknak a megyében. Országos szinten a borsodi civil szervezet mintájára az összes megyében meg fogják alakítani a közhasznú szervezeteket. Megálmodója ennek a rendszernek a borsodi vajda Lakatos Attila volt, ez az egyik oka annak, hogy itt hozzák létre az elsőt, nem mellesleg a cigányság aránya a lakosságon belül B.-A.-Z. megyében a legmagasabb.

Rákérdeztünk a jelenleg legnagyobb visszhangot kiváltó esetre, mint megírtuk a sárospataki önkormányzat ugyancsak a rendszeres iskolába járáshoz köti a gyermekvédelmi támogatásokat a jövőben, valamint csak annak folyósítják a szociális segélyt, aki elfogadja az önkormányzat által felajánlott közmunkát. Szilárdi László elmondta, abban az esetben támogatják az önkormányzatokat, ha valóban munkát akarnak adni a romáknak, de abban az esetben, ha se munkát nem kapnak, se segélyt akkor jogi lépéseket tesznek, mert nem elfogadható, ha teljesen ellehetetlenítik az érintett cigány családokat. A sárospataki önkormányzattal és a kistérségek vezetőivel a napokban fognak tárgyalni a kialakult helyzetről.
Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!