Magyarország

2008.05.11. 14:55

Benyújtották a pénztártörvény visszavonásáról szóló javaslatot

<p>Budapest - A pénztártörvény eltörölésével a 18 megyei és négy fővárosi egészségbiztosítási pénztárat jogutód nélkül megszüntetnék - derül ki a pénztártörvény visszavonásáról szóló javaslatból, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek Székely Tamás egészségügyi miniszter.</p>

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt először december 17-én hagyta jóvá az Országgyűlés, az államfő viszont december 27-én közölte, hogy nem írja alá a jogszabályt, hanem megfontolásra visszaküldi a parlamentnek. Az Országgyűlés újratárgyalta, néhány ponton módosította a törvényt, majd február 11-én újra elfogadták.

A törvény alapján összesen 22 egészségbiztosítási pénztárt hoztak létre az országban. Ezekben 51 százalékkal az állam a többségi tulajdonos, és 49 százalékban magáncégek.

A szocialista képviselők a március 9-i népszavazás után még arról döntöttek, hogy nem vonják vissza, csak módosítják a pénztártörvényt. Az akkori elképzelés szerint regionális pénztárak jöttek volna létre a magántőke bevonása nélkül. Később azonban több képviselő is felvetette, hogy a módosítás értelmetlen. Az ellenzék várhatóan nem szavaz meg ugyanis semmilyen javaslatot az ügyben, az azóta ellenzékbe került SZDSZ pedig ragaszkodna a magántőke bevonásához.

Székely Tamás, az új egészségügyi miniszter a héten jelentette be, hogy visszavonják az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Az erről szóló rövid előterjesztés általános indoklása szerint a törvényben leírt egészségbiztosítási modell "olyan megoldásokat is tartalmaz, olyan eszközöket is szabályoz, amelyek politikai, társadalmi és szakmai megítélése, illetve fogadtatása messze nem egységes", ezért kezdeményezi a miniszter ezek visszavonását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!