Magyarország

2008.05.01. 14:25

79 éve búcsúzott el az utolsó omnibusz

<p>Az utolsó omnibusz 1929. április 30-án gurult végig a mai Villányi úton és búcsúzott el örökre a budapesti utazóközönségtől.</p>

A különleges szerkezetű, emeletes gépjárművek tizennégy éven keresztül jártak a főváros utcáin.

Az első budapesti emeletes autóbusz 1915. március 1-jén indult el az Andrássy úton. Az első fordulón alig volt utasa az akkor gyorsnak számító járműnek. A kalauzok bátorításával kellett invitálni a leendő utazóközönséget. A lakosságnak hamar elnyerte tetszését a számukra különleges gépjármű. A későbbi nagy sikernek köszönhetően újabb benzinmotoros kocsik érkeztek a fővárosba - olvasható a BKV Zrt. csütörtöki közleményében.

1921. áprilisában 1 millió koronáért 10 akkumlátoros autóbusz érkezett. Az első napok tapasztalatai kitűnőek voltak, az ülőhelyek nem maradtak üresen, és a nyári időszakot lezárva örömmel nyugtázták, hogy az autóbusz-közlekedés nyereséges.

1923. január 1-jén az omnibusz- és autóbuszüzem szétvált. A főváros vezetői szükségesnek tartották a járműállomány korszerűsítését, és a hálózat bővítését. A közlekedési szakemberek megállapították, hogy Budapesten középnagyságú, emelet nélküli, gyorsabb kocsitípus szükséges.

1926 őszétől az új autóbuszok lassan kiszorították Budapest utcáiról a régi időkre emlékeztető, megöregedett, emeletes járműveket. Az utolsó omnibusz 79 évvel ezelőtt, 1929. április 30-án gurult végig a Szent Imre herceg (ma Villányi) úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!