Magyarország

2008.04.22. 19:00

Világelsők a magyarok a védőoltásban

<p>Nyíregyháza - Míg Ausztriában kanyaró járvány van, addig Magyarországon nem történt kanyarós megbetegedés az ezredforduló óta.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/oltas-vedooltas-betegseg-egeszseg-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:15: A védőoltás hazai rendszere nagyon jó

Mennyire vesszük igénybe a védőoltásokat, és van-e a kötelezőn túl ajánlható oltás - kérdeztük dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvost, aki elmondta: a hazai védőoltás rendszere nagyon jó, nem lenne szerencsés bántani. A kötelező oltásokat a szülők döntő része beadatja, amiben elévülhetetlen a védőnők szervezői munkája.

Az átoltottság eléri a 99 százalékot, csaknem minden kisgyermek védetté válik. Ha összeszámoljuk mennyibe kerül a betegség kikezelése, a kórház fenntartása, a szülő kiesése a munkából, akkor jogos az a megállapítás, hogy költségek tekintetében még az első látásra drágának tűnő védőoltás is olcsóbb, mint a gyógyítás.

Az ismert szamárköhögés, járványos gyermekbénulás, torokgyík, (benofilusz) influenza B elleni oltások egyetlen oltásként, valamint a TBC elleni egy oltásként adható be. A további oltásokat a kanyaró, rubeola, mumpsz ellen (MMR) szintén kötelezően adjuk be. A hepatítisz B elleni oltást iskolás korban megkapják a gyermekek. Ajánlott oltások az influenza elleniek, krónikus betegségek esetén, a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni a bárányhimlő elleni oltások.

Léteznek szájon át adható szerek a Rota vírus elleni, és az ajánlható oltások közt ugyancsak fontos a HPV vírus elleni. Azt kell tudni, hogy a korszerű oltások már nem mindig okoznak fertőzést, az aktív védőoltások közt van olyan, ahol csak a vírus genetikai jellemzőit tartalmazó szer az, amivel kiváltjuk a szervezett immunreakcióját. Vannak olyan passzív védőoltások, ahol magát az ellenanyagot adjuk be.

A Rota vírusba évente a világon 600 ezer gyermek hal bele. 24 millió ember fordul orvoshoz, 110 millió betegszik meg.  A Tetanuszba évente a világon 500 ezer csecsemő hal bele.

16:30: Magasak a vakcinaárak

Gyógyszertári forgalomban csak a nem kötelező védőoltások vannak, tehát az orvos javaslatára a beteg, vagy a szülő maga dönti el, hogy a betegség kockázatát vállalja-e, vagy az oltásét

– Sokan indokolatlanul félnek ettől, pedig egyre korszerűbb és biztonságosabb készítmények kaphatók, amik társadalombiztosítási támogatás híjján többnyire elég drágán szerezhetők be – mondta el Szajkóné Takács Mária szakgyógyszerész.

A bakteriális fertőzések közül a legveszélyesebb, az agyhártyagyulladás elleni vakcinát csecsemő, illetve kisgyermekkorban ajánlott adni, támogatva 3-5 ezer forintba kerül. A tüdőgyulladás ellen a gyermekeknek való oltásért 15 ezer forintot kell fizetni, és csak kiemelt kockázatú betegnél jár rá támogatás.

– A felnőtteknél viszont van olyan vakcina, ami támogatással 2 ezer forintba kerül, de nem veszik igénybe túl sokan, pedig különösen az idős embereknél nagyon ajánlható, mert több évre védettséget nyújt – tette hozzá a szakember.

Az influenza vírusára is van megoldás: a leginkább veszélyeztetett betegek és dolgozók ingyen juthatnak hozzá a háziorvosnál, a gyógyszertárban pedig vényre  2–4 ezer forint a térítési díjon szerezhetők be. A  kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltásért, három részletben egyenként  2000 forint körüli összeget kell fizetni, de már a kombinált hepatitis elleni védőoltás a gyermekeknek 3600, felnőtteknek 5800 forintba kerül tb. támogatással is. A csecsemők rotavírus elleni oltása 17 ezer forint, a méhnyakrák okozója elleni vakcina pedig ára 29 ezer forin

12:55: Kötelező védőoltások: vigyáznak ránk?

Talán kevesen tudják, hogy az állam felelősséget vállal és kártérítést fizet abban az esetben, ha bármelyik védőoltásnál valamilyen szövődmény lépne fel. Tíz betegség ellen adnak korhoz kötötten kötelező védőoltásokat: BCG, TBC, diftéria, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás, az agyhártyagyulladás egyik típusa, kanyaró, rubeola, mumpsz és hepatitisz B.

Ha nemet mond a szülő

Minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre! – szól a hétfőn kezdődött, vasárnapig tartó, Egészségügyi Világszervezet által szervezett Európai Védőoltási Hét üzenete. Magyarországnak nincs oka szégyenkezni: idén 4,5 milliárd forinttal támogatták a kötelező védőoltások ügyét a döntéshozók. Néhány kirívó esetet leszámítva, minden szülő beadatja a védőoltást gyermekének. Tavaly maga az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy a gyermekeknek akár a szüleik ellenében is joguk van a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védelemre!

9:35: Magyarország világelső a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek tekintetében, vagyis itt fertőződnek meg a legkevesebben oltással megelőzhető betegségekkel - mondta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője. A kedden kezdődő Európa Védőoltási Hét kapcsán a szakember elmondta: az a tény, hogy jelenleg a lakosság 99 százaléka 10 fertőző beteség ellen átoltott, olyan nemzeti érték, amelyet mindenképp meg kell őrizni.

A kötelező védőoltásoknak köszönhetően Magyarországon például még kanyarós megbetegedés sem történt az ezredforuló óta. Összehasonlításképp csak tavaly Angliában 13-an haltak meg ebben a betegségben, és jelenleg is nagy kanyaró járvány van Ausztriában.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel kapcsolatos kiváló magyar eredmények annak köszönhetőek, hogy hazánkban ingyenesek az oltások, a legoptimálisabb korban kapják a gyerekek, ráadásul anyagi vagy társadalmi helyzettől függetlenül ugyanazokkal a feltételekkel adják mindenkinek. Ez az a terület, ahol teljes az egyetértés az orvosok, a döntéshozók és a lakosság között: az orvosok szakmailag a döntéshozók anyagilag. Idén 4,5 milliárd forinttal támogatták a kötelező védőoltások ügyét. Szerencsére a szülők is együttműködnek, évente néhány esetet leszámítva, minden gyermeket beoltatnak.

Magyarországon a kötelező védőoltások jogi háttere is nagyon erős: néhány éve az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálta át a védőoltások szabályozását, tavaly pedig az Alkotmánybíróság (AB). Mindkét hatóság helyénvalónak találta ezeket, sőt, az AB kimondta, hogy a gyermekeknek akár a szüleik ellenében is joguk van a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védelemre.
Cikkünkben megszólaltatunk háziorvost és gyógyszerészt is a témával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:

- Varró Zsolt, Palicz István, Pusztai Sándor -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!