Magyarország

2008.04.25. 12:27

Túl vannak a háromszáz forinton

<p>Azzal, hogy szerdától ismét 4-4 forinttal drágult a benzin és a gázolaj literje, a legtöbb kútnál mindkét üzemanyag ára immár hármassal kezdődik.</p>

A dízelautósok valaha számottevő költségelőnye napjainkra nemhogy elfogyott a benzines autót használókkal szemben, de az évtizedes trend immár a visszájára is fordult.

Most ott tartunk, hogy egy liter gázolaj nagyjából 10-15 forinttal kerül többe, mint ugyanennyi benzin, márpedig tudnivaló, hogy a közúti személy- és árufuvarozásban résztvevők jellemzően dízelüzemű járműflottákat üzemeltetnek.

Még feljebb...

Hosszú éveken át mindkét üzemanyag esetében megfigyelhető volt egyfajta évszakfüggő árhullámzás: az év közepi árcsúcsot az év végén, illetve a következő év elején rendre „árapály” követte.

Igaz, hogy ez az árcsúcs a benzinnél nyárra, míg a gázolajnál inkább őszre esett, de legalább kiszámítható volt a folyamat.

Ezzel szemben tavaly nyár óta mintha egyre csak drágulnának az üzemanyagok. Szakértők az őszi erősödő kereslet miatt a gázolajnál 350-360 forintos árat vízionálnak, bár hozzáteszik, hogy a 400 forintos ár idén még kizárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!