Magyarország

2008.04.21. 18:48

Szasza még élne, ha rendesen ellátják

<p>Mennyi odafigyelést remélhet Nagy-Britanniában egy magyar beteg? Angliában dolgozó magyarok szerint nem túl sokat.</p>

Hiába fizetik a TB-járulékot, az angol dokik néha meg sem vizsgálják őket. A kelet-európaiakat érintő hátrányos megkülönböztetésre Tóth Alexandra tragikus halála irányította rá a figyelmet.

Alexandra, a Mineheadben másfél hónapja dolgozó ugrókötél-világbajnok lány 41 fokos lázzal, hasmenés és hányás miatt fordult doktorhoz, a kórházból azonban hazaküldték, mondván: menjen vissza másnap. Szasza – így becézték ismerősei – még aznap elvesztette eszméletét, mentőt hívtak hozzá, de a kórházba szállítás közben meghalt. A lány Szombathelyen élő szülei továbbra sem kívánnak nyilatkozni, pedig az eset már az angol sajtó érdeklődését is felkeltette, de a szülők a brit média kérdéseire sem válaszolnak.
Tóth Alexandra neve összeforrt a Szombathelyi Kötélugró Klubbal, a kezdetektől alapembernek számított: 1997-ben részese volt az első nagy sikernek: gyermek kategóriában Sydneyben a világbajnok csapat tagja lehetett. Pályafutása nem szűkölködött eredményekben, nyert világ- és Európa-bajnokságot, két számban évekig tartotta a gyorsasági világcsúcsot, és akadt olyan esztendő (2004), amikor őt választották a földkerekség második legjobb ugrókötelesének.

Az elmúlt évben dolgozott Görögországban, majd legutóbb, mintegy másfél hónapja az angliai Minehead városában ifjúsági programszervezőként vállalt munkát.

A tragédia ráirányítja a figyelmet a kelet-európai munkavállalókat érintő bánásmódra is.

Forrás: Blikk/Vasnepe.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!