Magyarország

2008.04.20. 17:55

Sugárzó anyagot találtak a magyar-román határon

<p>Radioaktív anyagot jelzett vasárnap délben a biharkeresztesi román-magyar határon a sugárzásmérő - olvasható az ÁNTSZ honlapján. A román család Németországba tartott a valószínűleg rádiumot tartalmazó sugárzó dobozzal, amely az első vizsgálatok szerint nem jelentett veszélyt senkire. A család azt mondta, hogy a doboz nagyapai örökség.<BR /></p>

Romániából érkező személygépkocsit az egy méterre lévő sugárkapu jelzése után állították félre. A határrendész egy dobozt talált a csomagtartóban, mely a felirat szerint 1927-es eredetű, rádium 226-os izotópot tartalmazott. A kis mennyiségű alfa- és gammasugárzást kibocsátó dobozt lefoglalták. A család tagjai a hatóságoknak azt mondták: a doboz nagyapai örökség, amelyet éppen a Németországban élő rokonokhoz készültek elvinni.

A határrendészet értesítette a polgári védelmet, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát, és az OSSKI Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatát.

Az első vizsgálatok alapján a kibocsátott alfa- és gammasugárzás nagyrészt elnyelődik, 2 méterről már gyenge a jel, így a vele kapcsolatba kerülők nem voltak veszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!