Magyarország

2008.04.11. 07:09

Sólyom László is elmegy a jegyirodába

<p>Az államfő is felkeresi pénteken az újlipótvárosi jegyirodát - értesült a Független Hírügynökség. Sólyom László a helyszínen tájékozódik a kialakult helyzetről. Az üzlethez szervezett demonstrációt péntek délutánra a Tomcat néven ismert blogger, akinek felhívásához egyebek mellett a Jobbik, a Magyar Gárda és a kuruc.info is csatlakozott.</p>

16:30 Elkezdődtek a demonstrációk a Hollán Ernő utcánál

Gyakorlatilag megtelt délután négy órára a fővárosi Jászai Mari tér, ahová a Tomcat néven ismertté vált blogger jelentett be rendezvényt - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A Magyar Gárdából 30-40-en - köztük sok lány is - részt vesz a demonstráción. Ők biztosítják a rendezvényt. A tervek szerint a tüntetők innen vonulnak át a Hollán Ernő utcába.

Az ellentüntetésre negyed négy után néhány perccel érkezett meg Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök, a Hollán Ernő - Katona József utca találkozásához. A demonstráción részt vesz Gerhard Schröder is. Az ellentüntetésen jelenleg körülbelül ötszázan vannak.

______________________________________________________________
16:15 Tiltakozik az újlipótvárosi képviselőtestület

A XIII. kerületi képviselőtestület valamennyi frakciója elítél minden politikailag szélsőséges nézeteket hangoztató, rasszista, antiszemita, kirekesztő, másokban félelmet keltő álláspontot. Ez áll a frakciók közös közleményében, amit pénteken juttattak el a Független Hírügynökséghez pénteken.

A Fidesz-KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ egységesen lép fel a nyugalmat, a közrendet sértő magatartás ellen, s különösen érvényesnek tekintik ezt az elmúlt napok újlipótvárosi eseménye és a tervezett demonstrációra. Tiltakoznak az olyan szélsőséges megnyilvánulások és tettek ellen, amelyet félelmet keltenek a kerület lakóiban és veszélyeztetik a munkahelyek biztonságát.
______________________________________________________________

15:28 Több száz rendőr a Hollán Ernő utcában és környékén

Már több száz rendőr tartózkodik az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában és környékén a délután kezdődő szélsőjobbos felvonulás és az antifasiszta ellentüntetés miatt. A rendőrség a Broadway jegyiroda védelmében és két csoport szétválasztása érdekében nagy erőkkel vonult fel, és kordonokat állított a Hollán Ernő, a Budai Nagy Antal és a Katona József utcában. A gyalogos közlekedés a Pozsonyi út felől egyelőre lehetséges.

Eközben az ellentüntetőkhöz csatlakozott az éppen alakulóban lévő Magyar Antifasiszta Akcióport is. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a demonstráción résztvevő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a Szent István parkban találkoznak az ellentüntetők, és onnan vonulnak a Hollán Ernő utca felé. A szélsőségesek a Nagykörút irányából készülnek felvonulni.

A rendezvények miatt a 76-os és 79-es trolik délután 3-tól módosított útvonalon járnak. A 76-os a Baross tér és az Arany János utcai megálló között, a 79-es pedig a Baross tér és a Dózsa György út között közlekedik. A forgalmi rend várhatóan 6 óra körül áll helyre.

______________________________________________________________

10:05 Sólyom László a jegyirodánál: "semmi nem igazolhatja a rasszista indíttatású erőszakot és az uszítást."

Sólyom László támogatja a Hollán Ernő utcai jegyiroda elé péntek délutánra szervezett ellentüntetést - mondta a köztársasági elnök péntek reggel, miután meglátogatta a XIII kerületi jegyirodát. Az államfő elmondta, hogy személyes látogatásával azt akarta kifejezni, hogy szolidáris az ellentüntetőkkel. Mint a köztársasági elnök hozzátette: nem akar és nem is tud igazságot tenni a konkrét ügyben, mert nem ismeri a pontos részleteket, de szerinte "semmi nem igazolhatja a rasszista indíttatású erőszakot és az uszítást."

______________________________________________________________

Az üzlethez szervezett demonstrációt péntek délutánra a Tomcat néven ismert blogger, akinek felhívásához egyebek mellett a Jobbik, a Magyar Gárda és a kuruc.info is csatlakozott. Ugyanekkorra jelentett be ellentüntetést a Hollán Ernő utcába Szabadai Gábor, az SZDSZ budapesti elnöke. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben kérte a parlamenti pártok elnökeit, hogy vegyenek részt a demonstráción.

A jegyirodában március 20-án vita támadt az eladók és egy vásárló között. A fiatal nő egy jobboldali körökben kedvelt zenekar koncertjére akart jegyet venni. Az iroda tulajdonosa szerint a nő sérelmezte, hogy 100 forintos kezelési költséget kértek a jegy közvetítéséért és az eladó nem ismerte a zenekart. A nő az iroda alkalmazottai szerint zsidózni kezdett, szerinte viszont magyarsága miatt dobták ki az irodából. Április 1-jén, egy szélsőséges internetes oldal híradásait követően molotov-koktéllal felgyújtották az irodát. A támadást a Magyarok Nyilai Felszabadító Hadsereg nevű - a politikusok házai elleni molotov-koktélos támadásokat is felvállaló - szélsőséges szervezet vállalta magára.

Hétfőn a nőt pártfogoló szélsőjobboldali csoport és az ellenük fellépő civilek is be nem jelentett demonstrációt tartottak az irodánál. A szélsőséges tüntetők közül Tomcat, az ismert blogger ellen, az ellentüntetők közül pedig Szabó György - a szervezői szerepet magára vállaló - fideszes önkormányzati képviselő ellen indult eljárás.

Keddre virradó éjjel egyébként a rendőrök elfogtak két embert, akik újra megrongálták a jegyirodát: ezúttal nem gyújtogatás történt, hanem az ablakot törték be. Ellenük garázdaság miatt eljárás indult.

Az üzlethez szervezett péntekre újabb demonstrációt szervezett Tomcat, akinek felhívásához egyebek mellett a Jobbik, a Magyar Gárda és a kuruc.info is csatlakozott. Ugyanekkorra jelentett be ellentüntetést a Hollán Ernő utcába Szabadai Gábor, az SZDSZ budapesti elnöke. Közben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is levélben kérte a parlamenti pártok elnökeit, hogy vegyenek részt a demonstráción.

  • Orbán szerint közrendi válság van az országban
  • Terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják Tomcat-et
  • Megközelítőleg 600 új taggal bővült a Magyar Gárda
  • Megkezdődött a Magyar Gárda feloszlatása miatt per
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!