Magyarország

2008.04.16. 06:05

Postánkból: Váci Mihályra emlékezünk

<p>Az országban szerdán több helyen megemlékeznek a szőke város költőjéről, a történelmi alkalmazottról, a szegénység, a szolgálat a szelídség lírikusáról, Váci Mihály, Kossuth-díjas költőről.</p>

38 éve, hogy a nem várt halál kiütötte kezéből a tollat, amellyel nem kocsit, villát „írt össze” a magyar tengerpartjára, hanem küzdött azok igazáért, „kiké a szabadság rég, csak nem látják még, hogy nem elég!”, mert tudta, „Azért csupán, mert nem szolga régen, - még nem szabad a nép!

Közel négy évtizede már, hogy nem nyújthat baráti kezet, nem kiáltja el magát kitárt karokkal: Fiúk, szeretem az embereket! Nem adhat segítséget a rászorultaknak, az induló íróknak, költőknek, nem adhat útbaigazítást, hogy az irány erre van, erre menj! Vagyis, szükség lenne rá ma is!

Élete nem volt sétagalopp. „Váci a magyar szegénység legmélyebb kútjából származott: a nyírségi tanyavilág nincstelen robotba és megaláztatottságba görnyedt szegényei közül” – írja Pomogáts Béla róla. Czine Mihály pedig: „Kevés költőt ismer az irodalmunk, aki ilyen sikeresen birkózna meg a reá mért élettel, mint Váci Mihály.” Sokszor és sokan felteszik a kérdést: Ki is volt hát Váci Mihály?

A válaszok lehetnek eltérőek, de a következőkben egybehangzóak: azok igazáért küzdött, akik a közös pitvar nyirkos földjére köpték tüdejüket, azokért, ahol egy krajcár mindig hiányzott, azokért, akik nyomorultabban, mint a replát szenvedték szegénységüket, azokért, akiknek a Földet körül kellett gyalogolniuk ahhoz, hogy egyetemre vagy főiskolára kerülhessenek. Nem félt semmi hatalomtól, mert az igazság országútján érkezett.

Csak egy urat tudott szolgálni, a népet. Sárándi József írta: „Mi – ittmaradottak – az élő, ható költőre emlékezzünk! Értsük és szeressük, mert „Nem szeretett senki/ magányból mindenkire vágyva/ és ennyi szerelemben még senki sem/ maradt ennyire árva.” Őrizzük szívünkben és éltessük tovább szellemét, embersége melegét. Hidegebb lenne nélküle.
Tar János

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!