Magyarország

2008.04.29. 14:08

Politikailag és gazdaságilag is kockázatos ország vagyunk

<p>2007-ben sem tudta a kormány stabilizálni saját helyzetét. A reformok folytatódtak ugyan, de az év során erősödött a reformokkal kapcsolatos politikai hezitálás is.</p>

Problémát jelent a romaellenesség, az etnikai feszültségek és a szegregáció, kiszámíthatatlan, bonyolult és átláthatatlan az adórendszer, magas szintű a korrupció - derül ki a Political Capital Institute és a Figyelő idei országjelentéséből.

"A 2006-os év kockázati mélypontja után 2007-ben sem tudta a kormány stabilizálni saját helyzetét. A reformok folytatódtak ugyan, de az év során erősödött a reformokkal kapcsolatos politikai hezitálás is.

 A kormány intézkedései körüli állandó konfliktusok tovább rontották a kormányoldal megítélését, a reformokról szóló viták pedig a koalíciós pártok közötti feszültséget erősítették" - állapítja meg az országjelentés.

Az elemzés szerint az erős kormányellenes hangulat kedvezett a szélsőjobboldalnak is, mely a Magyar Gárda megalakulásával "jelentőset lépett előre az intézményesülés útján".

A kormányra 2007-ben nem csak politikai, de intézményes értelemben is az instabilitás vált jellemzővé, írja a jelentés, a permanens szerkezeti és személyi átalakulás ugyanis jelentősen nehezítette a hatékony kormányzati munkát.

"A reformokért fizetett politikai ár ráadásul túl magasnak bizonyult az elért eredményekhez képest: a kormány ugyan sikert ért el egyes területeken a kiadások csökkentésében, a közszféra létszámának lefaragásában, de a komoly érdeksérelmekkel járó szerkezeti átalakításokhoz már rendszerint elmaradt a szükséges politikai támogatás."

Kiemelt rizikófaktorok

A dokumentum "kiemelt kockázatú területnek" tartja a romaellenességet, az etnikai feszültségeket és a szegregációt.

"A romák körében tapasztalható magas munkanélküliség, iskolázottsági és kulturális deficit a cigányokkal szembeni masszív előítéleteket és erős diszkriminációt eredményez - ez pedig tovább rontja a romák beilleszkedési esélyeit" - állapítja meg a dokumentum.

Ráadásul "az oktatási szegregáció felszámolása és a (jórészt alanyi jogú) szociális támogatási rendszer megváltoztatása nélkül a romák problémái várhatóan tovább súlyosbodnak, a szélsőjobboldal (főképp a Magyar Gárda) aktivizálódása pedig helyi szinten az erőszakos konfliktusok felerősödésével fenyeget".

Hasonlóan kiemelt kockázatú terület a "kiszámíthatatlan, bonyolult és átláthatatlan adórendszer", amelyről a jelentés megállapítja: "A magyar gazdaság egyik legfőbb problémája továbbra is az elvonás magas szintje, illetve a közép- és hosszútávú gazdasági tervezést rendkívüli módon megnehezítő, nehezen átlátható és folyamatosan változó (ezáltal az adóelkerülést is ösztönző) adózási szabályozás.

Az adórendszer átalakításához azonban jelenleg hiányzik a kormányzati akarat, és ebben a vonatkozásban 2010-ig nem is várható gyökeres változás."

Stabilitás, jogbiztonság

"Míg 2006-ban a kormányt főleg a politikai környezet gyengítette, 2007-ben a kormányra intézményes értelemben is az instabilitás vált jellemzővé. (...) A permanens személycserék bár a miniszterelnök pozíciójának megerősítését szolgálták, folyamatos szervezeti, szakpolitikai bizonytalanságot, valamint koalíciós feszültséget okoztak, és állandósították az instabilitást a miniszterelnök és a kormány pozícióját illetően" - írja a PC és a Figyelő jelentése.

"Tovább gyengítette a kormányzat reformerejét, hogy a parlamenti többség gyakran felhígította és felpuhította a kormány törekvéseit (mint az ingatlanadó és az egészségbiztosítás átalakítása esetében)" - állítják a szakértők.

  • Az új miniszterek hétfőn esküt tesznek
  • Vacsora ötven méterenVacsora ötven méter magasban 2008.04.24. Video
  • Megnevezték az új államtitkárokat
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!