Magyarország

2008.04.28. 16:48

Parlament - az MDF újra bizalmi szavazást javasolt a kormányfőnek

<p>Ismét arról győzködte az MDF a miniszterelnököt, hogy kérjen saját maga ellen bizalmi szavazást a parlamentben. Most Herényi Károly frakcióvezető buzdította erre Gyurcsány Ferencet napirend előtti felszólalásában hétfőn, a parlamentben.</p>

Vasárnap Dávid Ibolya pártelnök tette ugyanezt, közleményben. A kormányfő válaszából az derült ki, hogy nem kezdeményez bizalmi szavazást, mert szerinte politikájukhoz van többség, és ezt hétről-hétre bizonyítják majd.

Az MDF frakcióvezetője szerint Magyarország ideje túl drága, nem lehet még 2 évig bizonytalanságban tartani. A bizalmi szavazásra azért lenne szükség, hogy kiderüljön: milyen támogatottsága lehet az új kisebbségi kormánynak, illetve a miniszterelnök bársonyos reformjainak. A koalíciós válság végére is pontot tehetne egy ilyen voksolás. Ha az SZDSZ bizalmat szavazna ugyanis Gyurcsány Ferencnek, akkor ezzel beismerné, hogy valójában nem ellenzéki szerepre készül - vélte Herényi Károly.

A frakcióvezető azt mondta: az elmúlt egy hónapban a kormány nem végzett érdemi munkát, romlott az ország pénzügyi megítélése, részben a látszatintézkedések miatt, és kérdés, hogy a "zuhanórepülést" képes lesz-e megállítani a kisebbségi kormány. Gyurcsány Ferenc nem tudja biztosítani a megfelelő kormányzás feltételeit, személye gátolja a változásokat - mondta Herényi Károly, aki emlékeztetett arra, hogy a kormányfő 2006 októberében is kért már maga ellen bizalmi szavazást.

Gyurcsány Ferenc válaszában azt mondta: az ellenzéknek bizonyítani kell, ha valóban ők vannak többségben, és nem a kormányoldal. Az MDF akár önállóan is leválthatja a kormányt megfelelő támogatással, ezt nem külön kérni a miniszterelnöktől - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc azt is mondta: a politikai támogatottság tekintetében nincs kétsége. A többséget hétről hétre bizonyítani fogják - fogalmazott, és egyben "szavazások sokaságát" ígérte Herényi Károlynak. "Ha ez nem elég, ügyködjön a többség megszervezésén" - mondta a kormányfő.

  • Még bizonytalan, mikor foglalják törvénybe az új minisztériumokat
  • Fidesz: Gyurcsány vagy mondjon le, vagy kérjen bizalmi szavazást
  • Az MDF újra bizalmi szavazást javasolt a kormányfőnek
  • Navracsics: kormányátalakítás - Gyurcsány és üzleti köre
  • Kóka János elbúcsúzott a parlamentben
  • Olvassa el a miniszter-jelöltek életrajzát is!
  • Fodor Gábor jó politikusnak tartja utódját
  • Szűcs Erika miniszter szalagátvágásról, lélekről

     

     

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!