Magyarország

2008.04.12. 20:57

Népszerű az ökoprogram, keddtől lehet pályázni

<p>Várhatóan többszörös lesz a túljelentkezés itthon az ökoprogramra. Ennek lényege, hogy állami támogatással alakítják át a távfűtéses házak fűtésrendszerét, így a lakásokban külön-külön is mérni tudják a felhasznált hőmennyiséget.</p>

Az állami támogatás 30 ezer otthonra elég, de eddig csak Budapesten 80 ezer lakástulajdonos kért ajánlatot az átalakításra - tudta meg az RTL Híradó.

A rendszer lényege a takarékoskodás: minden radiátort elzárhatóvá tesznek, illetve hőmennyiség-mérőt szerelnek azokra, így az átalakítás után megoldható például az, hogy csak akkor menjen a fűtés, ha a lakók otthon vannak. A számlát is a hőmennyiség-mérők adatai alapján állítják ki.

Bánki Gábor társasházkezelő az RTL Híradónak azt mondta, hogy nagyjából 18-20 százalékos megtakarítás jelentkezett náluk az átalakítás után, rögtön az első évben, ugyanakkor az egyes lakások számlái között voltak eltérések.

A teljes átalakítás költsége lakásonként körülbelül 150 ezer forint, ehhez idén az állam maximum 54 ezer forintos támogatást ad, a hiányzó összegre pedig kedvezményes hitelt lehet felvenni. A teljes programra másfél milliárd forintot költ az állam, bár valószínűleg sokkal többre lenne igény.

Balog Róbert, Főtáv szóvivője azt mondta: 28 -30 ezer lakás átalakítására van lehetőség ebből a keretből. Eddig csak Budapesten körülbelül 80 ezer lakásból - 760 épület - jelezték, hogy részt akarnak venni a pályázaton. A szóvivő azt ígéri, hogy az összes érvényes pályázatot befogadják, és a lemaradókat jövőre vagy két év múlva fizetik ki. Azt azonban még nem tudni, hogy akkor is lesz-e erre pénz a költségvetésben.

A pályázatokat április 15-től lehet beadni, és nem érdemes sokat várni. Az elbírálásnál figyelembe veszik ugyanis, melyik társasház milyen hamar jelentkezett, de megnézik azt is, hogy egy-egy háztartásban várhatóan mennyi energiát tudnak majd megspórolni az átalakítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!