Magyarország

2008.04.07. 06:50

MÁV Sztrájk - Országos körkép

<p>Az éjszakás műszakból egy ember sztrájkolt Győrben, a többiek felvették a munkát. A nappalos dolgozók 11 óráig érkeznek munkahelyükre, még nem lehet tudni, közülük hányan sztrájkolnak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gasparik Zsolt, a VDSZSZ győri titkára.</p>

Hozzátette: Győrből hajnalban elindultak a vonatok, és a reggeli órákban is elindulnak, de arra nincs garancia, hogy az utasok célba is érnek. A nemzetközi vonatok egyáltalán nem közlekednek. A győri pályaudvar hajnalban üres volt, alig egy-két utas érdeklődött a vonatok indulásáról.

A kelet- magyarországi régióban - Debrecenben és Nyíregyházán - vasárnap éjfél óta nem indítottak személy- és intercity járatokat, és nagy valószínűség szerint nem is fognak. A helyi VDSZSZ tájékoztatása szerint a kocsvizsgálók 100, a jegyvizsgálók 98 százaléka nem veszi fel a munkát.

A pénztárosok azonban dolgoznak a nagyobb állomásokon. Az egész régióban 3-4 BZ motorvonat indult el, de csak a mozdony, így utast nem szállítanak, csak vasutasok vannak rajtuk. A hajnali órákban csak pár ember várakozott a debreceni pályaudvaron.

Fennakadások vannak a dél-dunántúli vonatközlekedésben, jegyvizsgálók, váltókezelők sztrájkolnak. A legnagyobb gond a Gyékényest és Kaposvárt érintő szakaszokon van. E két állomáson ugyanis a váltókezelők nem vették fel a munkát - mondta a Független Hírügynökségnek Imre Lászlóné, a MÁV Pécsi Területi Igazgatóságának kommunikációs vezetője. Nem közlekednek szerelvények a Kaposvár-Siófok, a Kaposvár-Fonyód, valamint a Gyékényes-Csurgó-Szenta vonalon. Mohácson jegyvizsgálók nem dolgoztak, ennek ellenére egy szerelvényt elindítottak Villányig. Azt, hogy ezután hány vonat indul, illetve nem indul el, egyelőre nem lehet tudni. A jegyvizsgálóknak ugyanis fél órával az indulás előtt kell jelezniük, hogy sztrájkolnak-e vagy sem.

Szombathelyről és Zalaegerszegről menetrendszerűen elindultak a reggeli vonatok - tájékoztatott Fábián Kálmán, a VDSZSZ területi vezetője. Hozzátette: ez várhatóan napközben is így lesz, mivel kevesen sztrájkolnak. Fábián Kálmán szerint ennek az az oka, hogy azt, aki nem akarja felvenni a munkát. leváltják a szolgálatból. Mivel ezt a vasutasok tudják, többségük nem is próbálkozik a sztrájkkal.

A szegedi központi pályaudvaron sztrájkolnak csak a vasutasok, a Szeged-dorozsmai és a Szeged-rókusi állomásokon zavartalan a forgalom. A szegedi főpályaudvarról egyáltalán nem indulnak vonatok. Innen buszokkal átszállítják az utasokat a dorozsmai állomásra, ahonnan így 10-15 perces késéssel ugyan, de elindulnak a vonatok Budapest felé. Hasonló a helyzet a Békéscsaba irányába közlekedőkkel is. Szeged-Rókusról menetrend szerint indulnak a vonatok. Az utasokat nem lepte meg az újabb sztrájk. Számítottak rá, de egyre kevésbé tudnak megértőek lenni. Szerintük ez már túlzás.

A VDSZSZ helyi szervezetének előrejelzése ellenére mégis felvették a munkát a dolgozók a békéscsabai állomáson éjfél és fél hét között, így egyelőre senki sem sztrájkol az állomáson. A vonatok hajnalban menetrend szerint indultak, de a közlekedés csak Szeged-Rókusig, illetve a Budapest felé vezető vonalon csak Szolnokig garantálják - mondta Pataki Lajos, a VDSZSZ helyi munkatársa. Utasok a szokottnál kevesebben vannak az állomáson. Az a fél hetes műszakváltás után derül ki, hogy napközben hányan veszik fel a munkát.

Miskolcona Tiszai pályaudvaron a menetrend szerinti vonatok körülbelül 80 százaléka közlekedik, legalábbis elindulnak, azt azonban nem lehet tudni, meddig jutnak el. Nem hagyományos vonatok, hanem az úgynevezett BZ motorvonatok járnak, ehhez ugyanis nincs szükség kocsivizsgálatra. A fizikai dolgozók - mint a kocsivizsgálók, kocsirendezők és a tolatásvezetők - nem vették fel a munkát. A pénztárak működnek - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Ferenc, a VDSzSz helyi ügyvivője. A pályaudvaron egyébként kevesen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!