Magyarország

2008.04.23. 06:14

Életet a vállba

<p>"Már vagy öt napja nem láttam a gyermekem kis barátnőjét, s éppen megkérdeztem volna, hol marad el ennyi ideig, amikor a kislányom sírva jött haza a hírrel: meghalt..." <STRONG>Nyéki Zsolt jegyzete</STRONG></p>

Szüleinek nem volt pénze a védőoltásra és a gyógyszerre sem, s a szegénység tényleg halálos kór itt – mármint ott, Magyarországtól 8500 kilométerre, a nyugat-afrikai ország, Mali fővárosában, Bamakoban. Itt tárta elénk a szomorú helyzetet Youchaou Traore, a Kalabankoro Alapítványi Iskola tehetséges igazgatója, aki jó ideje több mint kétszáz gyermek oktatásához teremti meg a feltételeket a semmiből.

Könyvet, írószert, némi élelmiszert és ruhafélét szerez ő a világ minden tájáról (vittünk mi magunk is szép mennyiségben), de a gyerekek egészségére már nem tud vigyázni. Az állam még az iskoláztatást sem igazán képes megoldani, a kötelező gyógyellátás pedig szinte ismeretlen fogalom. Ilyen körülmények közepette az ember egy szemvillanás alatt átértékeli szegényesnek megélt közép-európai helyzetét, és másképpen néz a poggyászában lapuló gyógyszerre, az oltás helyére a vállán, ahol indulás előtt megdöfték. Ha valaki nem hétköznapi útra készül, akkor egzotikus „nyavalyákkal” szemben vértezik fel, ám védőoltások nélkül a közép-európai lakóhelyén is akadna még halálos áldozatokat szedő betegség.
Olvassa Nyéki Zsolt blogját is, keresse az Egy húron pendülőket!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!