Magyarország

2008.04.10. 19:54

Lendvai: Elmegyünk és igennel szavazunk a népszavazáson

<p>Felesleges a népszavazás, de ha már lesz, a szocialisták a kezdeményezőkkel együtt igennel szavaznak a több-biztosítós rendszer ellen - mondta csütörtökön Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője Debrecenben. Lendvai szerint az rossz, hogy 4-5 milliárdba kerül a népszavazás lebonyolítása, de ez a népszavazás már nem okoz annyi politikai és gazdasági kárt, mint a korábbi. <BR /></p>

Felesleges a népszavazás, de ha már lesz, a szocialisták a kezdeményezőkkel együtt igennel szavaznak a több-biztosítós rendszer ellen - mondta csütörtökön Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője Debrecenben. Lendvai szerint az rossz, hogy 4-5 milliárdba kerül a népszavazás lebonyolítása, de ez a népszavazás már nem okoz annyi politikai és gazdasági kárt, mint a korábbi.

A frakcióvezető azt is elmondta elkezdték kidolgozni a következő időszakra szánt programot, amelynek elemei a "reform és biztonság". Ezzel utalva arra, hogy a változásokat csak szakmai és társadalmi támogatással lehet elérni. Mint mondta: a hétköznapok biztonsága legalább olyan fontos, mint a reformok biztonsága. A politikus elmondta: folytatják a konvergenciaprogramot. A munkaösztönzésről is új elképzeléseket bocsátanak vitára. Itt kiemelte Gyurcsány Ferencnek a napokban tett bejelentését, hogy például a kismamák maguk dönthessék el, hogy 2 év alatt felveszik a 3 évre járó gyes összegét és visszamennek dolgozni. A tudás pillér egyik új eleme, a valódi tanulási verseny, ami azt jelenti, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatók az első évben ingyen tanulhatnának, aztán tanulmányi eredményüktől függően dőlne el, hogy fizetős vagy államilag finanszírozott hallgatóként folytathatnák tanulmányaikat. A frakcióvezető szerint a tulajdonszerzési program már jövőre elindulhat! . Az egészségügy reformot is új pályára helyezik. Megtartják a korábbi jó reformrészeket, így például a gyógyszeripari reformot, de újra gondolják a háziorvosi és szakrendelői ellátás szervezését és annak finanszírozását is.

Lendvai azt mondta a programjuk végrehajtásának másodrendű kérdése, hogy milyen szövetségi rendszerben viszik véghez. Örülnének, ha megmaradna a koalíció, de nem ijednek meg, ha egyedül vágnak neki a reformoknak.

Lendvai Ildikó beszélt arról is, hogy felkérte a frakció tagjait, hogy a lehető legnagyobb számban vegyenek részt pénteken a szélsőjobb elleni demonstráción.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!