Magyarország

2008.04.03. 06:09

Jogászszemmel: Megörökölt adósság

<p>Nyíregyháza - A jelenleg hatályos törvények szerint, az élettárs nem törvényes örököse az örökhagyónak, így az örökhagyó egyéb rokonai öröklik meg a hagyatékot.<br />&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/gonzo.wmv/viewer.html" target="_blank">Mi a véleménye az eladósodásról? <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A napokban hunyt el az öcsém. Szeretném megtudni, ki örököl utána, mivel tudomásom szerint elég nagy adósságot hagyott hátra maga után. Örökölhet utána esetleg az élettársa? – kérdezte olvasónk.

Amennyiben öccse végintézkedés nélkül halálozott el, úgy a törvényes öröklés szabályai fognak beállni. A jelenleg hatályos törvények szerint, az élettárs nem törvényes örököse az örökhagyónak, így az örökhagyó egyéb rokonai öröklik meg a hagyatékot. Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke. (Több gyermek esetén, mindannyian egyenlő részben örökölnek.) Amennyiben valamely gyermek kiesik az öröklésből (pl. már meghalt), örökrészét az ő lemenői, tehát az ő gyermekei örökölik meg egyenlő arányban. Leszármazó hiányában örököl az együtt élő házastárs. Leszármazók és házastárs hiányában az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói, tehát a testvérek, féltestvérek örökölnek, őket követik a további felmenők (pl. nagyszülők).

Tehát Ön csak abban az esetben örökölhet, amennyiben öccsének nincsenek gyermekei, és távolabbi leszármazói (pl. unokák), és valamely szülőjük esetleg már elhalálozott, vagy más módon esett ki az öröklésből. Megjegyzem, amennyiben várható, hogy az adósság meghaladja a hagyaték értékét, érdemes azt visszautasítani, tehát kinyilvánítani azon akaratát, hogy nem kíván örökölni. Fontos, hogy amennyiben testvére hagyott hátra végrendeletet, vagy más módon végintézkedett, úgy az öröklés rendjét elsősorban az határozza meg, így a törvényes öröklés szabályai csak korlátozottan érvényesülhetnek - mondta el Dr. Vojsánszki Éva.

Kapcsolódó cikkek:

  • Cini lánya kastélyt örököl
    Szirmay Eszter grófnő úgy végrendelkezett, hogy 200 millió forintot érő belsőbárándi kastélyt férje, Robert Halmi és keresztlánya, Niki örökli.
  • Örökösödési illeték Magyarországon
    Az örökösödési illeték Magyarországon 2,5 és 40 százalék között mozog, a vagyonelemtől, annak értékétől és a rokonsági foktól függően.
  • Népszerű az életjáradék
    Az elmúlt évben megduplázódott a mezőgazdasági életjáradékot igénylő nyugdíjas földtulajdonosok száma Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!