Magyarország

2008.04.16. 14:28

Jogászszemmel: Döntés a gyermekelhelyezésről

<p>A bíróságnak a gyermeket annál a szülőnél kell elhelyeznie, akinél a kedvezőbb testi, lelki, értelmi és erkölcsi fejlődése biztosítva van, ehhez pedig meg kell győződnie arról, hogy a gyermek döntése valóban az érdekét szolgálja-e</p>

Korábbi házasságomból született egy kisfiam, akit a bíróság az anyánál, a volt feleségemnél helyezett el. A gyermek idén tölti be a 14. életévét. Hivatalos helyről arról értesültem, hogy ha a gyerek betölti a 14. évet, ő dönthet, hogy melyik szülővel akar tovább élni. Kisfiam szeretne hozzám költözni, mivel állítása szerint anyja és annak élettársa nem jól bánnak vele. Melyek azok a feltételek, amelyek alapján a bíróság nekem ítéli a gyermeket?

A gyermekelhelyezés kérdésében a bíróságnak körültekintően, a gyermek érdekeinek messzemenő szem előtt tartásával kell döntenie. Ha a gyermek a 14. életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti. A bíróságnak a gyermeket annál a szülőnél kell elhelyeznie, akinél a gyermek kedvezőbb testi, lelki, értelmi és erkölcsi fejlődése biztosítva van, ehhez pedig meg kell győződnie arról, hogy a gyermek döntése valóban az érdekét szolgálja-e.

Előfordulhat ugyanis, hogy a gyermek például befolyás hatására, vagy azért választja az egyébként nevelésre alakalmatlanabb szülőt, mert az jobban eltűri a szabados életvitelét. A bíróság gondosan vizsgálja döntésének meghozatala előtt azt is, hogy milyen a szülők életmódja, erkölcsi tulajdonsága, nevelési képessége, mely szülőnél kedvezőbbek az iskoláztatási, lakhatási lehetőségek, hol biztosított leginkább a gyermek tartása, gondozása, egészségügyi ellátottsága, illetve figyelembe veszi a gyermek nemét, életkorát, érettségét is.

Természetesen döntő lehet a gyermek elhelyezésnél a gyermek szülő iránt táplált érzelmeinek, és a szülő gyermekhez való ragaszkodásának őszintesége - adott választ olvasónk kérdésére dr. Vojsánszki Éva.

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!