Magyarország

2008.04.06. 20:18

BKV-sztrájk: Hétfőn hajnalban leáll a fővárosi tömegközlekedés

<p>Budapest - Nem tudott megegyezni a BKV a szakszervezetekkel, így biztosan lesz sztrájk hétfőn üzemkezdettől délután 1-ig.</p>

20.16: Éjszaka még minden járat közlekedik

Április 6-ról 7-re virradóra minden éjszakai BKV-járat menetrend szerint közlekedik, körülbelül hajnali fél 5-ig, a nappali járatok azonban már nem indulnak el. A sztrájk ideje alatt, hétfő délután 1-ig semmi sem közlekedik majd - tájékoztatott vasárnap esti közleményében a közlekedési társaság.

A metró és a kisföldalatti kapui 13 órakor nyílnak meg, ugyanekkor elindulnak a HÉV-kocsik, menetrend szerint. Az autóbusz-, a trolibusz- és a villamosforgalom esetében a forgalmi rend várhatóan hétfő délután 16 és 17 óra között áll helyre - áll a közleményben.

A BKV-bérleteket a sztrájk ideje alatt a Volánbusz Zrt. elővárosi, és Budapest közigazgatási határain belül közlekedő járatain elfogadják.

A vállalat vezetése bírósághoz fordult, mert jogszerűtlennek tartja a sztrájkot. A tárgyalások hétfőn 17 órakor folytatódnak.


19.53: Az iskolaigazgatók döntenek, legyen-e tanítás

Rendkívüli tanítási szünetet rendelhetnek el az iskolaigazgatók, ha a sztrájk miatt tömegesen hiányoznak a diákok az órákról. Minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő intézményben megtartható-e a tanítás - áll az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) vasárnap esti közleményében

A közlemény szerint amennyiben nincs szükség tanítási szünet elrendelésére, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni.

A közoktatásról szóló törvény szerint rendkívüli tanítási szünet esetén is gondoskodni kell a tanulók felügyeletéről. Szintén a törvény írja elő, hogy a pedagógusok csak a ténylegesen megtartott tanítási óráikat számolhatják be a teljesítésükbe. A nevelési-oktatási intézmény vezetője azonban a fenntartó egyetértésével dönthet úgy is, hogy a sztrájk miatt kiesett tanítási órákkal az érintett pedagógusok már megállapított tanítási időkeretét csökkenti, így őket nem éri hátrány - olvasható az OKM közleményében.


18.17: Mivel az elégséges szolgáltatásokról sem tudtak megállapodni, így az éjszakai járatok, illetve az alvállalkozók járatai sem biztos, hogy elindulnak. Mivel nincs egyezség, a szakszervezeteket semmi sem kötelezi - tudta meg a Független Hírügynökség Gulyás Attilától, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDTSZSZ) elnökhelyettesétől. Az érdekképviselet tudomása szerint a dolgozók több mint 90 százaléka sztrájkol majd. A cég vezetésével legközelebb hétfőn délután 5-kor ülnek tárgyalóasztalhoz.

Gulyás Attila elmondta: ajánlatában a BKV nem tudta garantálni azt, hogy beindul egy folyamat, amelynek hatására biztosan el tudják hárítani a csőd veszélyét. Úgy tűnik, mintha se a cég vezetését, se a tulajdonos önkormányzatot, se a kormányt nem érdekelné, mi lesz a közlekedési társaság sorsa - tette hozzá az elnökhelyettes. A BKV által készített tervezetben egy ígéret szerepelt csak, de ennek fejében a szakszervezeteknek augusztus 31-ig le kellett volna mondaniuk legerősebb érdekérvényesítési jogukról, sztrájkmoratóriumot kellett volna vállalniuk - közölte Gulyás Attila.

A közlekedési vállalat szombaton elkészített egy megállapodás-tervezetet, amiben egyebek mellett visszavonják a 2007 decemberében bejelentett csoportos létszámleépítést, illetve a vállalat vezetése arról biztosítja a szakszervezeteket, hogy konzultációt kezdeményez a főváros és a kormány képviselőivel a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozásának megteremtése érdekében.

A vasárnap délutáni tárgyaláson a munkabeszüntetés alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásokról sem tudtak megállapodni. A közlekedési társaság azt szerette volna, hogy a felszíni járművek fele közlekedjen, ezt a szakszervezetek elutasították. Az érdekképviseletek az éjszakai járatokat közlekedtették volna a sztrájk idején, ezt viszont a BKV nem fogadta el. Ezért csak hajnalban derül ki, hogy ki veszi fel a munkát és ki nem - mondta Gulyás Attila.

A VDTSZSZ tudomása szerint még a nem szakszervezeti tagok is támogatják a sztrájkot, ezért arra számítanak, hogy a dolgozók több mint 90 százaléka nem veszi fel a munkát. Ha az elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatot elfogadta volna a cég vezetése, úgy azok a dolgozók garantáltan munkába álltak volna. Így viszont nincs megkötve, mi indulhat el és mi nem. Ez innentől kezdve a munkáltató felelőssége - tette hozzá a VDTSZSZ elnökhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!