Magyarország

2008.04.05. 11:26

Bioüzemanyag: Nagyobb a kár, mint a haszon?

<p>Nem jelentenek megoldást a klímaváltozás lelassítása érdekében feltalált bioüzemanyagok - számolt be szombaton az AFP.</p>

A francia hírügynökség információi alapján a főként gabonából, cukorból és szójából készült alternatív üzemanyagok többet ártanak a környezetnek, mint amennyit használnak. Ezenkívül egyre nagyobb veszélyt jelentenek a világgazdaságra is.

A bioüzemanyagok iránt világszerte megnövekedett kereslet ugyanis veszélybe sodorja földünk meglévő élelmiszer-, és vízkészleteit- nyilatkozta márciusban a legnagyobb élelmiszeripari cég, a Nestlé vezetője a svájci NZZ újságnak. Peter Brabeck-Letmathe azt mondta: ha a gazdasági elemzők előrejelzései alapján az olaj iránti növekvő kereslet 20 százalékát bioüzemanyagokkal elégítik ki, akkor hamarosan nem marad mit enni.

A cégvezető ezért morálisan elfogadhatatlan és felelőtlen dolognak nevezte a bioüzemanyagok előállítására fordított tetemes állami támogatásokat.

Véleménye egyébként megerősíti az ENSZ által megbízott független szakértő állítását. Jean Ziegler tavaly a világszervezet közgyűlésén 5 éves moratóriumra szólított fel a bioüzemanyagok mindenféle fejlesztése és előállítása ellen, hogy - véleménye szerint - "megakadályozhassuk a katasztrofális, világméretű élelmiszerhiányt".

A szakértők a bioüzemanyagokat széndioxid-semlegesnek tartják. Az előállításhoz felhasznált növények ugyanis növekedésük során a légkörből vonják ki a belőlük készült üzemanyag elégetése közben keletkező szén-dioxidot.

A Science, azaz tudomány elnevezésű folyóirat idén februárban megjelent vizsgálata szerint: 86 évig tartana amíg a pálmaolajból gyártott biodízel előállítása megtérülne, abból a szempontból, hogy mekkora veszteséget okoz a biodízel készítéséhez használt trópusi fa-területek felhasználása.

A bioüzemanyagokat egyébként Brazíliában már az 1970-es évek óta használják, főleg a fosszilis energiahordozók szűkössége miatt. Így 2 éve a bioetanol az üzemanyag-felhasználás 45%-át tette ki a dél-amerikai országban.

Kapcsolódó cikkek:

Bioüzemanyag a Tesconál

Hétfőn átadták az első olyan benzinkutat Budapesten, amely az E-85 jelű, 85 százalékban bioetanolt, és csak 15 százalékban benzint tartalmazó üzemanyagot árusítja.

A biodízel már versenyképes

A környezetbarát bioüzemanyag gyártása leköti a gabonafölösleget, de a hagyományos üzemanyaggal csak akkor versenyképes, ha magas az olajár.

Magyar bioetanol-biomassza-üzem Romániában is

Biomassza-erőművel kombinált környezetbarát bioetanol-gyártást szabadalmaztat a Magyar Bioenergetikai (Mabio) Zrt., amely partnercégekkel Magyarországon két, Romániában pedig egy ilyen üzemet tervez felépíteni összesen 300 millió eurós beruházással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!