Magyarország

2008.04.07. 06:24

Az MSZP új kormányzati szakaszt nyit

<p>Új kormányzati szakasz nyitásáról fogadott el állásfoglalást vasárnap késő éjszakába nyúló, ötórás ülésén az MSZP frakciója - mondta a tanácskozást követően Lendvai Ildikó.</p>

A frakcióvezető hozzátette: a szocialista képviselők megerősítették, hogy Gyurcsány Ferenc vezetésével képzelik el az új szakaszt is. Az MSZP konzultációt kezdeményez a Szabad Demokraták Szövetségével a közösen támogatható döntések megtalálására.

A frakció által két tartózkodás mellett és ellenszavazat nélkül elfogadott állásfoglalás szerint az MSZP az eddig eltelt két évben "sok konfliktust vállalt fel és sok feladatot elvégzett, amelyek eredményeit vállalják, még ha ezek új konfliktusokat is szültek" - ismertette a szöveget Lendvai Ildikó.

A frakcióvezető elmondta: az új kormányzati szakasz nem kevesebb reformot jelent, hanem több biztonságot és kiszámíthatóságot hozhat az ország számára. Az MSZP nyitott kormányzásra készül, amely figyel az emberek véleményére és igyekszik megoldani a problémáikat.

Lendvai leszögezte: folytatják a Munka, tudás, tulajdon programot. Ezen belül a munka fejezetben a konvergenciaprogram betartása mellett a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés, valamint a munkára ösztönző szociális politika megteremtése a fő feladatok - mondta a frakcióvezető.

A tudás programjában a felsőoktatás további változásait tűzte ki célul az MSZP, a Rektori Konferencia ajánlásának figyelembe vételével teljes átjárhatóságot biztosítanának a fizetős és az államilag finanszírozott képzések között.
Az MSZP emellett a már ismertetett tartalommal nyújtja be az Új Tulajdonosi Program törvénytervezetét a parlamentnek.

Lendvai Ildikó negyedik pontnak az egészségügy konszolidációját nevezte. Mint mondta, az egészségügyi reform nem áll meg, de az MSZP kizárólagos állami tulajdonban képzeli el az új pénztárakat, ugyanakkor az egészségügy más területein biztosítaná a verseny lehetőségét.

A frakcióvezető szerint az MSZP feladata a következő időszakban, hogy ennek a programnak megteremtse a politikai, parlamenti és kormányon belüli feltételeit. Éppen ezért az MSZP konzultációt kezdeményez az SZDSZ-el, hogy megtalálják "mi a közös a két párt céljaiban, és ki mit akar pontosan ezeken a területeken belül."

 Lendvai leszögezte: szeretnének a szabad demokratákkal egy széles együttműködést kötni, ugyanakkor az MSZP kész az önálló kormányzásra és megvan ehhez a programja.

A frakcióvezető hozzátette: nem szeretnének az SZDSZ politikájához hasonló "sokkterápiát", de a Fidesz által képviselt "egyhelyben toporgásból" sem kérnek.

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!