Magyarország

2008.04.05. 11:28

A muhi csatára emlékezik a Templomos Lovagrend

<p>Muhi - A muhi csata 767. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak szombaton a Templomos Lovagrend magyarországi tagjai.</p>

A Borsod megyei Muhiban egyúttal ünnepi szentmise keretében teszik le a készülő IV. Béla szobor alapkövét, majd családi programokra invitálják a vendégeket.

A Templomos Lovagrend - Krisztus Szegény Lovagjainak Rendje Magyarok Preceptóriájának tagjai tíz éve zarándokolnak el a muhi csata színhelyére az ország minden részéből. Arra emlékeznek, hogy 80 templomos lovag a saját életét feláldozva menekítette ki IV. Bélát a tatár hadsereg elől, és az ő bátorságuknak köszönhetően nem halt ki az Árpád-ház 1241-ben - mondta a Független Hírügynökségnek Ungvölgyi János tiszántúli kommendátor, a lovagok non-profit szervezete, a Templárius Alapítvány elnöke.

A szombati Nemzeti Zarándoknapon délelőtt 11 órától ünnepi szentmisét celebrál Paskai László bíboros-érsek. A résztvevők leteszik IV. Béla király szobrának alapkövét is a Templomosok terén. Egri György szobrászművész készíti a műalkotást, amit várhatóan jövőre állítanak fel Muhiban. A programot az emléknap központi ünnepsége követi, majd korabeli harci játékokkal folytatódik a rendezvény. Az érdeklődők ezen a napon megnézhetik a mai kor templomos lovagjainak és más szervezeteknek, például vitézi rendeknek a ruháit, de lesznek hagyományőrző csoportok is - tette hozzá Ungvölgyi János.

A Templomos Lovagrendet 1118-19-ben francia nemes lovagok alapították Jeruzsálemben a zarándokok és a Szentföld védelmére. A rend sok egyéb mellett a jelenlegi bankrendszer alapjait is lefektette, így jelentős vagyonra és befolyásra tett szert. Ezért Szép Fülöp francia király a középkor legnagyobb koncepciós perét indította a Templomos Lovagrend ellen, amelynek a lovagok többsége áldozatul esett, a rendet pedig feloszlatták.

A Templomos Lovagrend 1979-ban alakult újjá Olaszországban és 1988-ban megkapta a Vatikán jóváhagyását is. Az ősi Templomos Lovagrend már a XII. század közepétől jelen volt Magyarországon, és az 1990-es évek közepe óta működik újjáalakult formájában. A mai, magyar lovagok 12 éve működtetik a Templárius Alapítványt, amely a többi között határon túli magyar gyerekek táboroztatásával foglalkozik, illetve a hátrányos körülmények között élő családokon próbál segíteni. A pályázatokból illetve magánadományokból hozzájuk befolyó pénzt minden karácsonykor a nagycsaládosok kapják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!