Magyarország

2008.03.11. 17:02

Vége az édes életnek a földeken

<p>Nyíregyháza - Az utolsókat rúgja a haza cukorgyártás, a termelők kénytelenek növénykultúrát váltani. Egyáltalán nem szerencsés kimenetelű egyeztetés végén bezárják a szerencsi cukorgyárat is.</p>

Bár a szomszéd megyében működött a gyár (119 éve!), a következménye megyénket, egész pontosan a megyei gazdálkodókat is érinti.

– Az elmúlt év nyarától tizennégy alkalommal ülésezett a Szerencsi Térség Cukorrépa Szövetség, hogy egyezségre jusson a cukorrépa termeltetői szerződésében, legfőképpen a felvásárlási árában. A termelők a cukorrépa tonnájáért 38 eurót kértek, de a gyár tulajdonosa, a német Nordzucker végig elzárkózott az egyezség elől.

Az agrártárca ez év januárjában jelezte, hogy az uniós jóváhagyással adható 4-ből 2 euró kompenzációt nyújtana, ám mindeközben a szerencsi (és vele együtt kaposvári) cukorgyár jelezte: lemond kvótájának feléről, így a két gyárban 100-100 ezer tonna cukor gyártására maradt lehetőség – vezeti le az év elejéig történteket Nagy Mihály, a nagyhalászi Agro-Halász Kft. ügyvezető igazgatója.

Végzetes időveszteség

A kvótacsökkentést követően érkezett a brüsszeli jelzés: uniós forrásokból 6,6 eurós kiegészítést kaphatnak a termelők, így a felvásárlási ár 35 euró lett volna, de a termelők ezt még nem fogadták el, ráadásul az ajánlatban több, számukra kedvezőtlen feltételt is találtak.

Az idő vészesen fogyott, ezért az agrárkormányzat újabb 2 eurós kiegészítésről döntött és a Nordczuker is kínált még 1 eurót, így az ár két héttel ezelőtt elérte a termelői oldal által kért 38 eurót.

– A legutóbbi szövetségi ülésen a termelők egy részével együtt mi is úgy döntöttünk, hogy a megváltozott feltételekkel aláírjuk az 5 évre szóló termeltetői szerződést. Az elmúlt években komoly beruházásokat hajtottunk végre a cukorrépa termesztés korszerűsítése érdekében, csak a két új gépünk 100 millió forintba került – érzékelteti a döntés súlyát az ügyvezető.

Ekkor azonban már látni lehetett, hogy a leszerződött répa nem fedezi a cukorgyári igényeket, ezért az agrárkormánytól a múlt héten újabb 2 eurós kompenzációra érkezett hír, sürgetve a termelőket: nyilatkozzanak, termelnek-e cukorrépát.

Hétfőn viszont már a szerencsi cukorgyárat üzemeltető Mátra Cukor Zrt. küldött üzenetet, közölve: a megkötött szerződések alapján mindössze 280 ezer tonna cukorrépa beszállítására számíthatnak, a gyárnak meg 700 ezer tonnára lenne szüksége, ezért a Nordczuker felhagy Szerencsen a cukorgyártással. Ennek egyedüli helyszíne az országban immár Kaposvár.

Nagyhalászban is döntöttek
A gyártás befejezésének bejelentésével hosszú kártérítési folyamat veszi kezdetét, melynek mértékét 23-25 milliárd forintra becsülik a szakértők. Nagyhalászban is gyorsan döntöttek: átállnak csemege és takarmány kukorica valamint napraforgó termesztésre, de a speciális beruházásaikból eredő veszteségeikért ők is számítanak a kártérítésre.

Meglehet, türelmesnek kell lenniük, mert az uniós jóváhagyást is igénylő ügy akár 2-3 évig is elhúzódhat. Egyesek egy tulajdonosváltásban még reménykednek, de Nagy Mihály erre nem lát esélyt.

- Nyéki Zsolt -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!