Magyarország

2008.03.25. 19:37

Teljes tisztújítást kezdeményez az SZDSZ ügyvivői testülete

<p>Rendkívüli küldöttgyűlés összehívását kezdeményezi az SZDSZ ügyvivői testülete és paramenti frackiója. Ez azt jelenti, hogy új elnököt és vezetőséget választhat a párt.</p>

Kóka János az SZDSZ elnöke a frakció és az ügyvivői testület együttes ülése után azt mondta, hogy módosítják majd a párt alapszabályát is annak érdekében, hogy ne történhessenek meg a tavaly márciusi elnökválasztáson történtekhez hasonló visszaélések.

A pártelnök hozzátette: továbbra is elvárják, hogy mondjon le mindenki a pártban viselt tisztségéről és lépjen ki az SZDSZ-ből, aki bármilyen módon is részt vett a csalásban.

Gusztos Péter ügyvivő később azt mondta, hogy bízik abban, hogy a teljes folyamat, vagyis a rendkívüli küldöttgyűlés és a tisztújítás is lebonyolítható 60, maximum 90 nap alatt.

Az ügyvivői testület és az SZDSZ frakció által egyaránt támogatott rendkívüli küldöttgyűlés összehívásáról az SZDSZ Országot Tanácsa dönthet április 5-én. Ezen a küldöttgyűlésen még a régi küldöttek vesznek majd részt, a jelenlegi elképzelések szerint ezen készítik elő a következő ülést, és ezen lehet majd döntés a tisztújításról is és arról, hogy ezen már új küldöttek vegyenek részt.

Kóka János azt mondta, hogy a küldöttgyűlésre olyan javaslatcsomaggal érkeznek majd, ami jelentősen szigorítja a küldöttgyűlés szabályozását, a jelöltállítást és a szavazás menetét is.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e az elnöki posztról, azt mondta, arról döntöttek, hogy azok távozzanak a pártból, akik a csalásban részt vettek. A kilépésre nem szabott határidőt az SZDSZ, Kóka János csak annyit mondott, hogy mihamarabb.

Azt, hogy csak most javasolták a tisztújítást és nem a Jüttner-jelentés elfogadásakor, Kóka János azzal indokolta, hogy a jelentés tisztázta, hogy az ő érdekében senki sem szervezett szavazatokat, vagyis politikailag kizárható volt annak valószínűsége, hogy valaki az ő javára billenthette volna a szavazást, ráadásul megyei ügyként lehetett lezárni az esetet.

Amikor azonban megjelent az újabb, immár szabolcsi álküldött, és kiderült Fodor Gábor kampánystábjának egyik tagja is részt vett illegális szavazásban, úgy döntött, nincs más megoldás a párt becsületének helyreállítására, mint haladéktalanul elrendelni a tisztújító küldöttgyűlést - tette hozzá.

  • Elnökválasztás az SZDSZ-ben
  • "Nem voltam jelen a tisztújításon"
  • Régi sérelmek - új választás
  • Ismét elnököt választ az SZDSZ?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!