Magyarország

2008.03.14. 06:42

Öt százalék alatt lehetne inni Magyarországon

<p>A tervek szerint egy pohár sör vagy bor elfogyasztása után is volán mögé lehetne ülni itthon, ha a mostani szint harmadára, 5 százalékra csökkenne az ittasan okozott baleset száma - mondta a Népszabadságnak Komáromi Endre, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.</p>

Addig azonban további szigorításokat javasolnak, bár a zéró tolerancia bevezetése óta jelentősen csökkent az ittas vezetésen kapott autósok száma. A tervek szerint ezután nem vérvétel, hanem az elektronikus légalkoholmérők adatai alapján bírságolnának egy-egy esetben.

 Ha valaki nem akarja megfújni a szondát, akkor sem vinnék vérvételre: automatikusan úgy vennék, mintha ittas lenne, és a kiszabható legnagyobb összegre, 150 ezer forintra büntetnék.

Jelenleg 0,8 ezrelék alatt szabálysértés, fölötte bűncselekmény azt ittas vezetés. A rendőrség 0,5 ezrelékre szállítaná le ezt az értéket. A külföldieket érintő közigazgatási bírságok esetében azt szeretnék, ha a határ közelében a megbüntetett autóst megállíthatnák, és addig nem mehetne haza, amíg nem fizet - írja a lap.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!