Magyarország

2008.03.07. 14:29

Nők a nőkről nőnap előtt

<p>Nyíregyháza - A lányok, az asszonyok kedvességükkel megszépítik a mindennapokat, fáradhatatlan munkabírásukkal gyakran példát mutatnak a férfiaknak.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk_nonap.wmv/viewer.html" target="_blank">Férfiak mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nonap_nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Nők mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

14:30: Igazán jó hírek a nőkről, a nőknek
Olman Lászlónétól
jobban talán senki sem ismeri a nők helyzetét: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nőszövetség elnökeként több ezer hölggyel áll kapcsolatban, így pontosan tudja, hogyan élnek és gondolkodnak ma, 2008-ban.

– Az egyik legnagyobb gondot a munkahely kérdése jelenti: a fiatal pályakezdők és az ötvenen felüliek számára az elhelyezkedés, a gyermekes anyukáknak a munkába való visszaállás jelent problémát – mondja.

– Nagy öröm számomra, hogy az utóbbi időben számos területen javulást tapasztalunk: a családon belüli erőszak szerencsére kisebb arányban fordul elő, mint korábban, és a fiatal felnőtt lányok körében a droghasználat is egyre kevésbé jellemző.

Azt tapasztaljuk, hogy a nők diszkriminációja nem jelent olyan súlyú problémát, mint amilyenről különböző szervezetek beszámolnak, a leszakadó rétegek pedig küzdenek a felzárkózásért. Ezek jó hírek, amiket nemcsak a nőnap kapcsán jó elmondani.

12:20: A nőket ünneplik ma szerte a világon. A lányokat, asszonyokat, akik kedvességükkel megszépítik a mindennapokat, fáradhatatlan munkabírásukkal gyakran példát mutatnak a férfiaknak. Összeállításunkban arról faggattunk néhány közéleti hölgyet, mit jelent számára a „gyengébbik nemhez” tartozni.

– Úgy gondolom, hogy nőnek lenni nem érdem, hanem egy olyan állapot, amely a születésünktől kezdve végigkísér bennünket. Ne a nem határozza meg az értékünket, hanem a magatartásunk, a viselkedésünk – mondta Papp Istvánné, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola igazgatója.

– Különösképpen nem ünnepeljük a nőnapot, de jólesik, ha köszöntenek, hiszen mindenki örül a kedves gesztusnak. A karrier sem attól függ, hogy vagy férfi az illető, hiszen láttam már nagyon ügyes férfi vezetőt is. Egyébként a karrierépítés szót nem szeretem, ha valaki becsületesen dolgozik, magas beosztásba juthat. A munkaköröm sok esti elfoglaltsággal jár, de ha van egy megértő társ, aki ezt elfogadja és segíti, akkor eredményesen lehet végezni. Az én férjem ilyen, de ha úgy adódik, én is segítek neki. A mostani nőnapot Budapesten töltöm, hiszen ott él a fiam és a lányom. A lányomnak van egy másféléves kisfia, Áron, így a hétvége unokázással telik.

Készítse el Kedvesének! - nőnapi ajánlatunk

Savanyú tyúkleves
Hozzávalók: Egy fél tyúk, 5 dl savanyított káposzta leve, 10 dkg vaj, 1 csomag vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, valamint só. Elkészítés: A tyúkot kisebb darabokra vágjuk és a megtisztított hasábokra szeletelt leveszöldséggel együtt forró vajban megforgatjuk. Egy kevés vizet öntünk alá, beletesszük az egészben hagyott hagymát, megsózzuk, s puhára pároljuk. (Ha a levét közben elfőné, meleg vízzel pótoljuk). Amikor a hús megpuhult, zsírjában sütjük, liszttel megszórjuk, felöntjük a káposztalével és hét deci vízzel, majd felforraljuk. A tojás sárgáját tejföllel simára keverjük, közben állandóan kavargatva a forró levesbe öntjük, de már nem főzzük tovább. A főtt tyúkhúst a levesben hagyva, vagy külön, reszelt tormával kínáljuk fogyasztásra. (Beküldte: Taksár Ferenc, Nyírtelek)
Ínycsiklandó csirkemellcsíkok
Hozzávalók:
1 fej hagyma, 15 dkg császárszalonna, 50 dkg csirkemellfilé, 1 doboz kukorica, 1 doboz borsó, só, bors, pici zsír.
Elkészítése: A serpenyőben felhevítjük a zsírt. Ebben megpirítjuk az apróra vágott hagymát, amikor üvegesre sült, rádobjuk a felcsíkozott császárszalonnát, s együtt 5 percig sütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellfilét, fűszerezzük, tovább pároljuk. Befejezés előtt rákanalazzuk a kukoricát, a borsót. Amikor minden megpuhult tálalhatunk. Mi hasábburgonyával szeretjük. (Beküldte: Veress Róbertné, Tunyogmatolcs)
Gyümölcsös tejföltorta
Hozzávalók:
2 kisdoboz tejföl, 2 csomag vaníliáscukor, 6 evőkanál porcukor, 2 evőkanál zselatin, 2 csomag tejszínhabpótló por, 1 csomag gyümölcskocsonya, bármilyen gyümölcs. Elkészítése: A zselatint 2 dl vízzel felforraljuk és félretesszük hűlni. A tejszínt a vaníliacukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a langyos zselatint és még 2 percig verjük. Szétnyitható tortaformába rakjuk a következő módon. Egy sor bármilyen kekszet kevés lekvárral megkenünk. Erre jön a krém egyik fele, rá egy réteg tetszés szerinti gyümölcs kerül. Rá a maradék krém jön, amit újra gyümölccsel fedünk végül a gyümölcskocsonyával díszítjük. Lehűtve tálaljuk. (Beküldte: Csizmadia Lászlóné, Mátészalka)

Kapcsolódó cikkek:

Minden harmadik főnök nő

A hölgyek esélyegyenlőségének megteremtését tűzte a zászlajára Brüsszel. Bővebben...

Mikor milyen virágot?

Egy szál virággal is elmondhatjuk, amit gondolunk, hiszen minden virágnak van jelentése. Bővebben...

 

- M. Magyar László - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!