Magyarország

2008.03.04. 13:23

Mindenkinek melege van - mennyibe kerül a távhő?

<p>Nyíregyháza - A napokban több levelet és véleményt kaptunk a távhőről, ezekből szemezgetünk. Le lehet-e válni a távhőről? Hol található ez a rendelet, törvény vagy határozat? - kérdezte Istike.</p>

Ez már tényleg pofátlanság, amit az emberekkel csinálnak, ne mondja senki hogy egy lakást, ahol meleg sincs igazán 30-35.000 lehet fűteni a távhővel, velünk fizettetnek a sok nem fizető ember helyett is, meg a támogatás miatt kieső pénzt. A sógornőm gázos lakásban lakik, azzal főz, fürdik meg fűt és 6-10 ezerig fizet - szólt a vitához ancimanci.

Piedone szerint a hagyományos fűtés a gazdaságos, a fa, a szén olcsóbb, mint a gáz. Az önkormányzat azt tilt amit akar, attól még le lehet vállni egy lakóközösségnek. Nem tilthatják meg, mert kormányrendelet van arról, hogy le lehet válni. Miskolcon is sok helyen leváltak már. Pénz és akarat kérdése a lakók összefogása alapján - érvelt.

38 négyzetméteres családi házrészt fűtünk fával, havi 10 mázsával, olykor 15 mázsával, mázsánként 1300 forintért. A fürdőben külön kályha van, remekül üzemel, poklot csinál.

Melegvizünk palackos gázzal van, azzal főzök - sütésre már nem alkalmas a tűzhelyem - ami így kitart 1 hónapig, azaz 4000-4200 forint havonta. A házam szigeteletlen, az ablakok ócskák - idén valószínűleg már cserélve lesznek, a fal is vastagítva, tető felé is szigetelve.

Remélem, jövő télen már lényegesen kevesebb lesz a fűtésre fordított összeg! Cél egy "passzívház" létrehozása, feldobva némi napenergiahasznosítással is... De ez évek munkája még... És pénz sem ártana hozzá, ami pedig nincs - írta ricu73.

Kíváncsi volnék hogy mi alapján hitelesek ezek a radiátorra ragasztott műszerek ! Mert sem az átfolyási sebességet sem a tényleges kj mérést sem tudják! Lehet hogy megérne egy próbapert !- mondta Mokamester.

Mz_perx állítása szerint a hőfokszabályzó nem mér. Csak arra jó, hogy akinek melege van mondjuk a 22 fokban, az lentebb tudja csavarni.

Jó lenne, ha valaki írna már egy véleményt arról, hogy az Ungvár sétányon, a nikecellel körbeszigetelt, teljeskörű nyílászáró cserés házsorban mennyire jött ki a fűtésszámla ezen a télen.

Mert állítólag a hőfokszabályzó 0 állása mellett meg kellett volna lenni a kellő hőfoknak. Annyit fűtenek a bejövő csövek is. Bár a a főmérőn mért bejövő hőmennyiség 30 %-át akkor is ki kell fizetni. Szóval erre szeretnék választ kapni valakitől.

Hogy egyáltalán érdemes-e egy ekkora beruházásba belemenni (mert ez lakásonként több százezer forint) és ez mikorra térül meg a fűtés számlában. Kiszámolta már valaki? - kérdezte domev.

Dot véleménye: Az előző hetekeben többször is napvilágot látott, hogy Miskolcon önkormányzati rendelet tiltja a távhőről más fűtési módra való áttérés lehetőségét és Pesten is hasonló a helyzet. Ez nem kényelem, hanem rablás. Te nyáron bekapcsolod a kazánt vagy veszel fát? Nyáron a panelban a semmiért fizetnek 6-8- 10 ezer forintot anélkül, hogy használnák a szolgáltatást! Ebben ez a durva!

A kényelmet meg kell fizetni.Ha sokallod a számlád válts más fűtésre, ha van rá lehetőség.Én egy 147 négyzetméteres házban kb 60 ezer forintból kiteleltem, a 25 fokot tartottam.Vegyestüzelésű kazánt használok. Na persze ezzel van egy kis munka is, favágás, stb...

Na de van árbeli különbség is. Sok vidéki vagy kertvárosi használhatna vegyestüzelésű kazánt de nekik kényelmasebb a gáz, hát akkor fizessék meg - vitázott cubasssa.

Két-háromszoros különbségek is előfordulnak ma településenként a fűtésszámlákban. A távhőcégek állítják, hogy költséghatékonyan szolgáltatnak, csak a lakásokban keletkezik nagy veszteség az egyedi szabályozás hiánya miatt - írja hétfői számában a Népszabadság.

Az újság összeveti több nagyváros fűtésszámláit. Eszerint egy kétszobás panellakásban a fűtésért és a meleg vízért 10-15 ezer forintot kell fizetni a városokban: a legkevesebbet Győrött, ahol most sem emelnek, míg Nyíregyházán, ahol eddig is 16 ezer fölötti számok szerepeltek a számlán, márciustól 5-7 százalékos drágulásra lehet számítani.

Itt laknak a legszegényebb emberek itt a legdrágább a fűtés, Győrben a tehetősebbek, ott a legolcsóbb... Ott Fidesz-es polgármester van, itt MSZP-s, úgy gondolom, látszik a kettő közti különbség - írta fórumozónk 121212.

Kapcsolódó cikkek:

Melege van a távhőszámlától
Ilyen magas árak mellett elvárnám azt, hogy a 72m2es lakásomban legyen legalább 23-24 fok,ha már havonta 49000 Ft-os távhőszámla érkezik (téli időszakban).

A gáz és távhő 2008. évi szociális támogatása

2007. decemberéig mintegy 55 ezren adtak be igényt a Kincstárhoz, amely a vártnál lényegesen kevesebb.

Távhő: átalakul támogatás
Az átlagosnál magasabb jövedelműeknek a fűtési szezonban magasabb távhődíjjal kell számolniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!