Magyarország

2008.03.10. 08:27

Éjféltől nincs kordon - nyolc embert előállítottak

<p>Budapest - Vasárnap éjfélkor elkezdték a rendőrök lebontani a Kossuth téren és a környező utcákban felállított kordont - tájékoztatott közleményében Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya.</p>

Így tehát a tér közelében már lehet közlekedni, a parlamentet azonban még mindig fémkerítés védi. A közlemény szerint a belvárosi utcák fokozott védelme már nem indokolt. Az utolsó - erre a területre bejelentett és engedélyezett demonstráció - vasárnap éjfélig tartott, és rendzavarás nélkül befejeződött. Miután a tüntetők hazamentek a rendőrök megkezdték a fém kerítés elbontását a teret körülvevő utcákban. Az eredeti tervek szerint a kordont szerda reggelig állt volna.

A parlament épülete azonban továbbra is fémkerítéssel van körülvéve. A kordon elkeríti az országház körüli két füves területet, illetve a parkolót. A népszavazás napjára bejelentett megmozdulások az országban és a fővárosban is rendkívüli események nélkül értek véget. A rendezvényeket 3800 rendőr biztosította - ezt az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája közölte. Összesen nyolc embert állítottak elő, mindenkit Budapesten. Egyiküket körözték, egynél közbiztonságra különösen veszélyes eszközt találtak, hatan pedig nem tudták igazolni magukat.

Külföldi reagálások a népszavazásra

Szerbia:
Szerbiában csak a magyar médiumok tájékoztattak a magyarországi népszavazás eredményérõl. A Magyar Szó budapesti tudósítójának tollából számol be az igenek meggyõzõ fölényérõl, s arról, hogy meglepetést keltett a nagy részvételi arány. A címoldalon indított terjedelmes és részletezõ tudósítás Orbán Viktor beszédébõl kiemeli, hogy a rendszerváltás óta ilyen összefogás nem volt Magyarországon, és hogy a referendum vesztesei a kormánypártok. Az újvidéki és a szabadkai rádiók és televíziók, valamint a Vajdaság Ma internetes újság magyarországi forrásokra támaszkodva tudósítottak az eseményrõl.

ARD: A reformpolitika vereséget szenvedett:
Az ARD német közszolgálati tévéállomás hétfõi értékelése szerint a vasárnapi magyarországi népszavazás a kormány reformpolitikájának kézzel fogható elutasítása.
"Magyarország szociálliberális kormányának reformpolitikája egyértelmû vereséget szenvedett. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatottsága már csak 19 százalékos" - fogalmazott hétfõn az ARD német közszolgálati televíziós csatorna. Az ARD szerint az ellenzék ilyen fokú sikere a Fideszt is váratlanul érte: "Orbán Viktort is meglepte a referendum nagyfokú támogatottsága" - hangsúlyozta hétfõn az "egyes német csatorna" az ARD.

Belga, holland "visszhang":
A belga lapok nemigen foglalkoznak a népszavazással: a vezető francia nyelvű Le Soir meg sem említi írott kiadásában, tegnap éjjel csak az internetes változatában tudósított a referendum kimeneteléről, megírva, hogy az ellenzék a reformok elutasítására szólította fel a választópolgárokat, de a brüsszeli lap tartózkodott a kommentártól.
A La Libre Belgique is csupán a szavazás eredményéről ír a három kérdés ismertetésére korlátozódva, de mindezt csupán a belga hírügynökség jelentése alapján. A vezető flamand lapnál, a De Standaardnál még ennyire sem futotta: a spanyol parlamenti illetve a francia helyhatósági választások árnyékában már nem maradt hely a magyar referendumnak.
A holland lapok sem tudósítanak, sem az amszterdami Volkskrant, sem az NRC Handelsblad, még csak honlapjukon sincs nyoma a referendumnak.

Kapcsolódó cikkek:
  • Népszavazás 2008 - feldolgozottság percről percre
  • Népszavazás 2008 - Részvételi arány percről percre
    • Ezek is érdekelhetik

      Hírlevél feliratkozás
      Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!