Magyarország

2008.03.06. 13:08

Ismét oxigénpalack nélkül vág neki az Everestnek Klein Dávid és Várkonyi László

<p>Klein Dávid és Várkonyi László ismét nekivág az Everestnek. Március 14-én - két héttel az eddig megszokott időpont előtt - indulnak el Budapestről, hogy a magyar hegymászás történetében először, oxigénpalack nélkül érjék el a Moun Everest csúcsát - mondták el csütörtöki sajtótájékoztatójukon.</p>

A két hegymászó egy akklimatizációs túra után várhatóan április 8-án lépi majd át a tibeti határt, hogy néhány nappal később elérjék az 5300 méteren lévő alaptábort. A csúcstámadás pedig reményeik szerint május elején lesz. Terveik szerint május 31-én érkeznek haza Budapestre.

A csapat 2007 tavaszán 8600 méterig jutott palack nélkül, az úgynevezett tibeti normál úton. Idén is ezt az útvonalat választják. Ezúttal egy profi filmes is elkíséri őket az expedíció első felére, ők pedig az egész útról készítenek filmet.

A sajtótájékoztatón részt vett Erőss Zsolt is, aki 2002-ben a magyarok közül elsőként feljutott a Mount Everest 8845 méteres csúcsára - oxigénpalackkal. Azóta sem járt magyar a Föld legmagasabb pontján.

Oxigénpalack nélkül először Reinhold Meissner és Peter Habeller érték el a csúcsot 1978-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!