Magyarország

2008.03.09. 18:39

Felmentését kérte Antal Attila, a BKV vezérigazgatója

<p>Felmentését kérte a BKV Zrt. igazgató tanácsának elnökétől vasárnap Antal Attila - a cég vezérigazgatója erről vasárnap este tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget.</p>

Döntését megromlott egészségi állapotával, illetve a személye elleni támadásokkal indokolja.

"A támadásoknak köszönhetően megromlott az egészségem. Szeretném felnőni látni negyedik, 3 éves gyermekemet is" - áll a közleményben. Szívbetegségemmel orvosi kezelés alatt állok több hete, 53 évesen pár napja túlestem egy életmentő műtéten, és még több hetet kell szívszanatóriumban töltenem. Elérték, akik azt akarták, hogy félreálljak - fogalmaz a vezérigazgató.

"Nem az én elvárásom volt a nullszaldós BKV. Nullszaldós úgy, hogy a tulajdonos hosszú évek óta még az inflációt követve sem emelte a támogatást, és idén már hitelt sem vehet fel a vállalat" - olvasható Antal Attila közleményében. "Nem mindenkinek érdeke egy működő BKV. A közlekedési vállalat átvilágítása és pénzügyi konszolidációs programja rengeteg érdeket sértett. Tévedtem, a teljes tulajdonosi kör szemléletváltása nélkül egy ember nem érhet el döntő változásokat" - írja a vezérigazgató.

A közlemény szerint a BKV tavaly - sok érdeket sértve - csökkentette veszteségét 11 milliárd forinttal. Ha ez nem történt volna meg, akkor az idei 9 milliárdos hiánnyal együtt nem 10 százalékos járatritkításra, hanem annál jóval nagyobb arányúra lenne szükség. Átlátható lett a 4-es metró költségvetése és szerződései.

A vezérigazgató szerint megpróbálták szakmailag és emberileg ellehetetleníteni. Antal Attila kitér arra: a cég felügyelő bizottsága nem marasztalta el a busztenderrel kapcsolatban, nem volt összeférhetetlenség. Első házasságából származó fia elleni felügyeleti vizsgálat mára lezárult és nem találtak sem színlelt munkaszerződést, sem más, jogilag támadható dolgot. Az AAM tanácsadó céggel kapcsolatos szerződéseket most vizsgálják. A négy év alatt maximum kifizethető keretösszeget kifizetett összegként kezelte "az egyes érdekkörök által befolyásolt" sajtó. A vezérigazgató úgy fogalmaz: nincs kétsége, hogy független szakértői vizsgálatok szakmai alapon értékelik majd ezt az ügyet is.

Több hiányosságot is talált a BKV felügyelő bizottsága a cég tervezett használtbusz-beszerzési tenderénél. A testület február 29-i ülése után Székely Gábor, a testület elnöke azt mondta: közbeszerzési jogi értelemben nem találtak összeférhetetlenséget Antal Attilánál, de a felügyelő bizottság elnökle szerint a vezérigazgatónak mindenképpen tudatnia kellett volna, hogy fia kapcsolatban áll a tender egyetlen jelentkezőjével.

Antal Attilát 2007. január 1-vel nevezték ki a BKV vezérigazgatójának, miután elődjét, Aba Botondot felmentették.

Kapcsolódó cikkek:



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!