Magyarország

2008.02.25. 19:56

Magyarország beszáll a Déli Áramlat gázvezetékbe

<p>Budapest - Megegyezett a magyar miniszterelnök és az orosz első miniszterelnök-helyettes arról, hogy megépítik a Déli Áramlat nevű gázvezeték magyarországi szakaszát - jelentette be hétfőn Gyurcsány Ferenc és Dimitrij Medvegyev Budapesten.</p>

A magyar kormányfő hangsúlyozta: a megállapodás értelmében egy Magyar Joghatóság nevű vállalatot hoznak létre a beruházás lebonyolítására, melyben a magyarok és az oroszok is 50-50 százalékos tulajdonnal bírnak majd. Magyarországot egy száz százalékos állami tulajdonban lévő vállalat, Oroszországot pedig a Gazprom képviseli majd. A végleges megállapodást csütörtök írja alá Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában.

A megállapodás értelmében Magyarországon évi 10 milliárd köbméternyi orosz gáz halad át Oroszországtól Olaszországig. A vezeték Görögországon, Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Ausztrián megy keresztül. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a tervek szerint egymilliárd köbméternyi gáz tárolására is lehetőséget kapott Magyarország. A kormányfő emlékeztetett: egész Magyarország éves gázfelhasználása 15 milliárd köbméter.

Arról ugyanakkor sem Gyurcsány, sem Medvegyev nem beszélt, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a magyar szakasz megépítése, illetve mikorra készülhet el a vezeték. Gyurcsány Ferenc annyit mondott: az egész Déli Áramlat 10-14 milliárd dollárba kerülhet a becslések szerint, Magyarország pedig 15 éves megtérülési időszakkal számol.

A miniszterelnök leszögezte: jelenleg Magyarország egyedül az Ukrajnán keresztül érkező vezetéken keresztül jut az egyébként szintén orosz eredetű földgázhoz. Gyurcsány szerint a hétfői megállapodással egy új útvonalon keresztül is érkezhet majd gáz, ami csökkenti Magyarországgázellátásának "folyamatosan magas" kockázatát.

A kormányfő ugyanakkor emlékeztetett: továbbra is azon kell a kormánynak dolgoznia, hogy az új útvonal mellett új forrást is találjon. Éppen ezért Magyarország továbbra is támogatja és aktívan részt vesz a Nabucco gázvezeték megvalósításában. Azt Gyurcsány és Medvegyev is leszögezte: a Déli Áramlat létrejötte nem gátolja a Nabucco elkészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!