Magyarország

2007.12.11. 20:32

Visszavonta sztrájkfelhívását a Vasutasok Szakszervezete

<p>Nem sztrájkol jövő hétfőn a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), miután két másik érdekképviseleti szervezettel együtt megállapodott a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal a mellékvonalak üzemeltetésének kérdéseiről.</p>

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) ugyanakkor nem írta alá megállapodást, a sztrájkfelhívást továbbra is fenntartja. Gaskó István elnök a Független Hírügynökségnek azt mondta: a VSZ arcul csapta saját szervezetét.

A dokumentumot a Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete írta alá. A minisztérium és az érdekvédők megegyeztek abban, hogy a tárca a vizsgált 38 mellékvonalból 26 esetében a teljes menetrendi évre, míg 12 vonal esetében 2008. május végéig rendeli meg a vasúti személyszállítást.

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a most aláírt megállapodás garancia arra, hogy a minisztérium folyamatosan egyeztet majd a szakszervezetekkel a szárnyvonalakról. Létrejön egy Vasúti Egyeztető Bizottság is, amely felügyeli majd az egyeszségben rögzítetteket. A bizottság havi egy alkalommal ülésezik majd, az alakuló ülés várhatóan január utolsó hetében lesz.

Simon Dezső nem kommentálta, hogy a VDSZSZ nem írta alá a megállapodást. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke ugyanakkor azt mondta a korány a mostani ajánlatát már november 6-án megtette, de ők akkor sem fogadták el azt. A VDSZSZ elnöke nem érti, hogy a többiek miért írták alá a megállapodást. Szerinte a Vasutasok Szakszervezete a mostani lépésével saját szervezetét csapta arcul.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!