Magyarország

2007.12.28. 16:10

Vannak továbbszolgáló számlatömbök is

<p>Pontatlanságunkat helyrehozva közöljük az Apeh közleményét amely a nyomdai elõállítású számla, egyszerűsített számla, nyugta nyomtatványok 2008. évi felhasználására,sorszámára vonatkozóan tartalmazza a pontos információkat.</p>

Több olvasónk jelezte, a csütörtöki Kelet-Magyarország első oldalán „Búcsú a régi számlatömböktől„ címmel egy, a Független Hírügynökségtől átvett cikk jelent meg, amely félrevezetõ információt tartalmazott a számlák sorszámára vonatkozóan.

A rajtunk kívülálló okokból történt hibáért olvasóink elnézését kérve az alábbiakban közöljük az Apeh honlapján is olvasható sajtóközleménynek azt a részét, amely a nyomdai előállítású számla, egyszerűsített számla, nyugta nyomtatványok 2008. évi felhasználására, sorszámára vonatkozóan tartalmazza a pontos információkat.

– A számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendeletet módosító 25/2006. (X. 27.) PM rendelet 2. § (2) bekezdése a következõk szerint szabályozza a 2007. január 1-je elõtt nyomdai úton gyártott nyugta-, számla, egyszerűsített számla nyomtatványok felhasználását.

I. A 2007. január 1. elõtt nyomdai úton legyártott nyugta és számla nyomtatványokat 2007. június 30-ig lehetett forgalomba hozni, és csak 2007. december 31-ig lehet nyugta és számla kibocsátás során felhasználni.

A 2007. január 1-jét megelõzõen elõállított, de használatba nem vett bizonylatokat az elõállítóknak, az értékesítõknek és a felhasználóknak - utólag is ellenõrizhetõ módon, bizonylattal alátámasztottan, a rájuk vonatkozó selejtezési szabályoknak megfelelõen - 2008. január 31-ig selejtezni kell.

A 2007. január 1-jét megelõzõen elõállított és nyilvántartásba (használatba) vett nyugta, számla, egyszerűsített számla nyomtatványokat (tömböket) a felhasználóknak 2007. december 31. napjával le kell zárni, és a rájuk vonatkozó jogszabályoknak megfelelõen meg kell õrizni.

Mind a lezárás, mind a selejtezés tényét a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásában fel kell tüntetni.

A nyomtatvány elõállításának évét a nyomtatványt beszerzõ adózó a 2007. elsõ félévében beszerzett nyomtatványok esetében a beszerzésrõl szóló számlából tudhatja meg, ugyanis a 25/2006. (X. 27.) PM rendelet. 2. § (3) bekezdése szerint 2007. elsõ félévében a nyomtatványértékesítésrõl kiállított számlában a nyomtatvány értékesítõje a nyomtatvány elõállításának évét is köteles volt feltüntetni a számlában.

2007. második félévében már csak az APEH által engedélyezett sorszámtartományba illeszkedõ nyugta, számla, egyszerűsített számla nyomtatvány volt jogszerűen értékesíthetõ, ezért ezek a második félévben vásárolt nyomtatványok 2008-ban is használhatók.

A nyomtatványok gyártási éve a sorszám felépítésébõl is ellenõrizhetõ, ehhez az APEH által kijelölt sorszámtartományok nyilvántartása is segítséget nyújt, mely az APEH honlapján (a „www. apeh.hu / adatbázisok lekérdezése / nyomdai sorszámintervallumok„ címszó alatt) hozzáférhetõ.

A nyugta, számla nyomtatványok sorszám hosszúsága 2008-ban továbbra is 12 karakter marad, felépítése annyiban módosul, hogy az eddig az ötödik karakter-helyen álló kötõjel kimarad, az utolsó hét karakter csak számokból áll. A 2007. január 1. után az APEH által kijelölt sorszámtartományba illeszkedõ sorszámmal legyártott nyugta és számla nyomtatványok 2008-ban is felhasználhatók, sõt a gyártók 2008-ban is gyárthatnak nyomtatványt a 2007-ben kijelölt sorszámtartománnyal.

Példa a 2007-ben engedélyezett sorszámra: AA7N-A123456.
Példa a 2008-ban engedélyezett sorszámra: AA8NA1234567.

2008. január 1-jétõl tehát csak az APEH által kijelölt sorszámtartományú nyugta-, számla kibocsátása, illetve befogadása a jogszerű. A számla kiállítójának kötelezettsége, hogy megfelelõ sorszámtartományba illeszkedõ bizonylatot állítson ki, az ettõl eltérõ sorszámú nyugta-, számla bizonylatok nem felelnek meg a jogszabályi rendelkezéseknek, ezért befogadásuk esetén a kibocsátónak, illetve a befogadónak intézkednie kell a helyes sorszámú bizonylat kibocsátása iránt.

Pénztárgépek

Az Apeh felhívja minden érintett vállalkozás figyelmét, hogy a

2007. december 31-i állapotnak megfeleloen önmaga vagy az adóhatóság

által jóváhagyott szerviz közreműködésével írassa ki a használatában álló

valamennyi üzemben lévo, vagy abból bármilyen oknál fogva kivont, Apeh

azonosító jellel és számmal ellátott pénztárgép memóriaegységében

tárolt adatokat.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!