Magyarország

2007.12.24. 08:10

Vajon legyen vagy ne legyen?

<p>Debrecen – A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve – szól a közmondás, s igazságát nem tudjuk megcáfolni az aszfaltburkolat korában sem. <BR /><STRONG>Gőz József jegyzete.</STRONG></p>

Itt van például – hogy (köz)útjainknál maradjunk, a fénysorompók esete. Jó szándékból nagy pénzeket fordítunk ezek telepítésére, de az eredmény… Arról csak ennyit: mint gondol a kedves olvasó, mely vasúti kereszteződéseknél okozzák a legkevesebb balesetet? Azoknál, amelyeknél se fény-, se sorompó.

Igaz, ilyenek ott vannak, ahol egyébként is kicsi a forgalom, de mégis elgondolkodtató ez a statisztika. De miért olyan sok a baleset a fénysorompósoknál? Túlzottan a technikára bízzuk magunkat? Megszűnik a veszélyérzetünk, ha látjuk a lámpát? Utóbbi érvelést csípőből cáfolhatjuk, hiszen sokszor a piros is hiába villog. Az meg végképp megmagyarázhatatlan, ha nem a vonat kapja derékba a figyelmetlen autós kocsiját, hanem utóbbi a vonatot.

Pedig ebben az esetben nemcsak a lámpát, hanem a szerelvényt is látnia kellett a vezetőnek. Hogy nem látja, arra még annyi magyarázat sincs, amennyi a biciklist elnéző autósok eseteire.

Szintén jó szándékkal – és jó sok pénzért – létesítettek a szakvállalatok szemétszigeteket, ahol elkülönítve gyűjthetők a háztartási hulladék különféle nemei. Most tekintsünk el attól, hogy ezek egy részét kevésbé jó, sőt, egyenesen rossz szándékkal felgyújtják, s attól is, hogy kisebb-nagyobb gyalogtúra után vihetjük odáig a papírt, műanyagot, üveget. Manapság ezek a szigetek inkább a szemétdombbal egyenértékűek, mert a tárolókat körülfolyja a szemét. Részben azért, mert túl hamar betelnek, részben azért, mert az emberek azt hiszik, mindenféle kacatot ott kell kidobniuk. Permanens lomtalanítás folyik a szelektív szeméttárolok környékén. Ezzel az egyébként jó beruházással is adtunk egy pofont a … szemétnek.

Dicséretes, hogy évente többször nyírják a füvet parkjainkban, s gondozzák is e közterületeket. Motoros fűnyírók dübörögnek fel, motorjuk füstöt áraszt, s elvonja azt az oxigént, amelyet a fű (is) termel. Kasza helyett a kézi szerszámok is robbanómotorral működnek. (Vajon mi a több, a kibocsátott szén-dioxid vagy az ápolt fű termelte oxigén? Ne válaszoljunk elhamarkodottan: nemrég jelentették be, hogy a világon lévő csaknem milliárdnyi személyi számítógép energiafogyasztásával okozott szén-dioxid-növekedés felér az utasszállító gépek okozta légszennyezéssel!)

Aztán eljön egy büdös dízelfüstöt okádó nagy teherautó, amelynek a szagát órák múlva is érezni, s markolójával hátára veszi a levágott füvet. Sáros időben széttapossa a parkot (a parkerdőkben széles csapást járt ki, és összetörte az aszfaltozott sétautat). Sajnos, csak történelmi emlék a kézi fűkaszálás és a szénagyűjtő csacsifogat.

-Gőz József-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!