Magyarország

2007.12.25. 12:20

Többfelé várható havazás az országban

<p>Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint az ország nagy részén folytatódik a borongós, hideg téli idő, és az elkövetkező egy hétben nem is melegszik a levegő.</p>

Kedden a középső országrészben többfelé várható havazás, helyenként 4-5 centiméter feletti mennyiségre kell számítani.

 

HAVAZÁS - Dél-Dunántúl

20 centi esett éjjel a dél-dunántúli régióban. A közútkezelő munkatársai egész éjjel takarították az utakat. Összesen 42 géppel voltak kint a régió útjain - tudta meg a Független Hírügynökség Varga Zoltántól a Magyar Közút Kht. Dél-Dunántúli régiós igazgatóságának üzemeltetési referensétől.

A régióban Tolna megyében esett a lekgkevesebb hó, az utak is ott a legjobbak. Somogy és Baranya megyében, főleg a Mecsekben azonban sok helyen havasak az utak. A közútkezeleő munkatársai szerint járhatóak. Nem tudnak járhatatlan szakaszokról illetve hótorlaszokról. Eddig 20 centi hó esettt átlagosan a régióban, de az előrejelzések szerint még 8 centi várható. A hó Pécsett jelenleg is szakad.

 

Kedden többnyire erősen felhős, borult, párás idő lesz, helyenként zúzmarás köddel. A középső országrészben többfelé, másutt szórványosan - észak-keleten csupán elvétve - valószínű hószállingózás, havazás.

A legtöbb hó a Dunándúl déli felén, illetve a Duna-Tisza köze déli területein hullhat, helyenként 4-5 centiméter feletti mennyiség is várható. Elsősorban a keleti megyékben ónos szitálás is lehet. Mérsékelt marad a légmozgás, a hőmérséklet kora délután általában 0 és mínusz 5, késő este pedig mínusz 2 és mínusz 7 között várható - mondta Jenki Szilvia, meteorológus.

A hét vége felé újabb hidegfront érkezik, amely felszakítja a ködtakarót. A hőmérséklet alig változik az elkövetkező napokban, még legalább egy hétig marad a hűvös idő - mondta a szakember.

 

Nem sok hó esett az éjjel - de a síszezon már beindult

Bár az elmúlt éjjel sok helyütt havazott az országban, nincs olyan sípálya, ahol elég lenne a hó a síeléshez. Kékestetőn például mindössze 3 centi hullott, de a Mecsekben és Dobogókőn is csak 5 centis a lepel. A Kékesen immár másfél hete hóágyúznak, hogy kedden megnyithassák a déli pályát; itt jelenleg 20-40 centis a hótakaró. A VESZPRÉM MEGYEI EPLÉNYBEN - szintén a hóágyúnak köszönhetően - 30-80 centiméteres hó fedi a pályákat, a Heves megyei Mátraszentistvánon pedig 30-50 centi várja a síelőket.
--------------------------------------------------------------------------------
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Információi szerint Bánkúton és Nagyhideghegyen 3, Bükkszentkereszten 4, Farkasgyepűn 6 centis hó esett. Visegrádon, Zebegényben és a budapesti Normafán alig egy centis "lepel" hullott - mondta el a Független Hírügynökségnek Vadász Vilmos, az OMSZ egyik munkatársa.

Az ország legmagasabban fekvő sípályáján kedd reggel kilenckor indult be az élet. A Kékestető déli részén 1000 méter magasból, összesen 550-600 méter hosszan lehet lesiklani, és beindították a tányéros liftet is. A síközpont vezetői bíznak benne, hogy hamarosan a két északi pálya is síelhető lesz. Szerdán és szombaton délután 5-től este 8-ig, pénteken pedig este 9-ig lehet majd sportolni, vagyis ezeken a napokon meghosszabbított nyitva tartással várják a síelőket. December 25-től a síelők rendelkezésére áll a 150 méteres oktató- és a 70 méteres tanuló pálya is.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!