Magyarország

2007.12.11. 12:49

Átadták Európa egyik legnagyobb biomassza-reaktorát Pálhalmán

<p>Átadták Európa egyik legnagyobb biomassza-reaktorát kedden a Fejér megyei Pálhalmán. Trágya és más szerves hulladék elégetésével az üzem egy év alatt egy kisváros éves villamos energia igényét képes megtermelni.</p>

Azzal, hogy a szerves hulladékot elégetik, évi 35-36 ezer tonna szén-dioxidtól szabadítják meg a levegőt, így az üzem hozzájárul Magyarország kiotói egyezményben vállalt kötelezettségének betartásához.Az üzem évi 6 millió köbméter biogázt állít elő 90 ezer tonna szerves hulladékból. Villamos energia termelése óránként 1,7 megawatt, ami 5-6 ezer háztartás ellátásához elegendő. Egy évben egy 10-12 ezer lakosú kisváros elektromos energia igényének megfelelő zöld energia keletkezik, amelyet a helyi áramszolgáltató vesz át.

A 2,5 milliárd forintos beruházással megépült biogázüzemben két sertés- és három tehéntelepen keletkező trágyát, hígtrágyát és növényi hulladékot dolgoznak fel. Az áramot gázmotorral fejlesztik, a keletkezett hőt pedig az állattartó telepek fűtésére és hűtésére használják fel - mondta a Független Hírügynökségnek a beruházást megvalósító Pálhalmai  Agrospeciál  Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Tamás.

(Az üzem 5 dolgozót foglalkoztat, de további 200 ember munkahelyét tartja meg. Ők az állattartó telepeken dolgoznak, amelyeket be kellett volna zárni a trágyakezelésre vonatkozó uniós szabályok miatt.

Ha nem égetnék el a trágyát, párolgásukkal évi 35-36 ezer tonna szén-dioxid jutna a levegőbe. Így az üzem hozzájárul a kiotói egyezményben vállalt kötelezettség betartásához. A megállapodáshoz csatlakozó országok, köztük Magyarország vállalta, hogy 2008 és 2012 közötti időszakra az 1990-es szinthez képest 5,2 százalékkal csökkenti az üvegházhatásban szerepet játszó hat gázok, főleg a szén-dioxid kibocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!