Magyarország

2007.12.05. 18:10

Számlák szorításában vergődünk

<p>A legfrissebb adatok szerint tovább emelkedett a szolgáltatók kintlévősége. Máshonnan megközelítve: egyre lejjebb csúszunk az adósságspirálban. A hírek szerint idén jócskán emelkedett a lakosság közműtartozása. <A href="http://apps.szon.hu/download/kmtippek/_ram.doc"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Áram</B></A> [.doc - 123KB]&#160;&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-rezsirol%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:00: A Nyírségvíz Zrt. is folyamatosan küzd a kintlevőségekkel. Október 30-án az összes határidőn túli víz-és csatornadíj követelés a működési területhez tartozó 38 településen 205 millió forint volt.

Ebből a lakosság 155 millióval tartozik - tájékoztatta lapunkat Szabó Istvánné, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese.
Ha a fogyasztók a felszólítás ellenére sem fizetnek, a bekötési mérővel ellátott ingatlanoknál – jellemzően a családi házaknál – korlátozzák, szüneteltetik a szolgáltatást, társasházakban pedig felmondják a mellékszolgáltatási szerződést. Helyszíni behajtás esetén, továbbá a szolgáltatás visszaállításakor a felmerült költségeket meg kell téríteni.

Jogi úton is folyhat a behajtás, melynek során fizetési meghagyást bocsátanak ki, végrehajtást kérhetnek, illetve jelzálogot jegyeztethetnek be az ingatlanra. Ennek költségeit szintén az adós viseli. A díjbehajtást a cég és a cég nevében eljáró megbízottak egyaránt végzik, mivel a tartozások nagyságrendje miatt a saját kapacitás nem elég a behajtáshoz. Ha mégis összegyűlt a tartozás, az adósságkezelési támogatás lehet a megoldás. Indokolt esetben kérhető a szolgáltatótól részletfizetés, ha átmeneti fizetési nehézség jelentkezik.

16:20: A RÉS Alapítvány több mint egy évtizede segít azokon, akik nem tudják kifizetni közmű-tartozásaikat. Azokat támogatják, akiknek a Nyírségvíz vagy a Nyírtávhő felé van tartozásuk, de a víz alapdíjjal és a lakbérrel tartozók is kérhetik az alapítvány segítségét. – A város költségvetéséből kapott támogatásból gazdálkodhatunk, ez ebben az évben tizenhárom és fél millió forint volt – mondta el lapunknak az alapítvány kuratóriumának elnöke, Gyebrószki János.

–A legtöbb kérelem a víz alapdíj támogatására érkezik: idén e téren 1806 családnak segítettünk, az erre fordított összeg megközelítette a tízmillió forintot, további 94 család közműtartozásának kifizetését pedig 3,7 millió forinttal támogattuk. A rászorultság alapja az egy főre eső jövedelem, fontos tudni, hogy legfeljebb hatvan, kivételes esetben legfeljebb nyolcvanezer forintot tudunk adni, de csak akkor, ha a tartozás két évnél nem régebbi.

11:59: A közüzemi tartozások során gyakorta előfordul a elektromos szolgáltató által kiküldött csekkek be nem fizetése is. Az E-ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt.-től kértünk információt, hogy ez gyakori jelenség-e, s hogyan rendezik.

– Sajnos gyakorta találkozunk ezzel a problémával, viszont ezek mértékéről az ügyfeleink személyiségi jogainak biztonsága érdekében nem adhatunk felvilágosítást. Abban az esetben, ha ügyfelünk az általa felhasznált villamos energiát nem fizeti meg a szolgáltatónak, akkor a számla befizetés esedékessége után 16 nappal kap egy felszólító levelet. Ebben felhívjuk figyelmét a tartozására és kérjük, hogy ezt rendezze, a felszólító levélhez mellékelt csekk befizetésével.

A Nyírtávhő esetében

A nyíregyházi távhőszolgáltató fogyasztóinál jónak mondható a fizetési morál, nem növekedett jelentősen a Nyírtávhő Kft. kinnlevősége az elmúlt évekhez képest.Jelenleg 190 millió forintra tehető a fogyasztók tartozása – kaptuk a tájékoztatást Gerda István igazgatótól. A cégvezető elmondta: munkatársai nagy hatékonysággal végzik a szolgáltatás ellenértékének beszedését. Ezt nem külső behajtó céggel végeztetik el – mondta. A szakember arra is kitért, hogy a szolgáltató munkatársai felhívják az ügyfelek figyelmét – szükség esetén – az esetleges adósság kezelési lehetőségekre. Ide értve a civil szervezetek adósságrendezési programját, az önkormányzati támogatási lehetőségeket, valamint az energia ár kompenzációt is.

– Amennyiben az első fizetési felszólítás ellenére az ügyfél tartozása a számla befizetés esedékessége utáni 35. napon fennáll, ismételten kap egy felszólító levelet. Ebben ismételten felhívjuk figyelmét a tartozására és felszólítjuk, hogy egyenlítse ki a tartozását. E levélben már jelezzük, amennyiben nem egyenlíti ki tartozását, a számlabefizetés esedékességét követő 60. napon kikapcsoljuk a szolgáltatásból. Legvégső esetben, ha az ügyfél mindezek ellenére sem rendezte felénk tartozását, akkor a számlabefizetés esedékességét követő 60. naptól kikapcsolhatjuk a szolgáltatásból. A szerződést a kikapcsolást követő hónap utolsó napjával mondjuk fel. A fogyasztásmérőt ezt követően társaságunk leszereli – tájékoztatta lapunkat a szolgáltató.

10:01: A Díjbeszedő Holding Zrt. idén 53 milliárd forintnyi adósságot vásárolt fel a közműcégektől, ez 9 milliárddal több mint egy évvel korábban. A jövő évi áremelkedéseket hallva, nagy valószínűség szerint a mérleg két oldala 2008-ban sem közelít majd egymáshoz. A számlák megállíthatatlanul érkeznek, sokakat fojtogat a tartozás nyomasztó érzése.

Annak járunk utána, mekkora a szolgáltatók kintlévősége, milyen segítséget vesznek igénybe ezek behajtásához, megkérdezzük milyen segítséget kaphat a fogyasztó tartozásai rendezéséhez. Kíváncsiak vagyunk arra is, az átlagember jövedelmének mekkora hányadát fordítja lakásfenntartásra, a kötelező közműszámlák kiegyenlítésére.

Kapcsolódó cikkek:


- Pók Viktória, Kiss-Takács Béla, Sipos Mariann, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!