Magyarország

2007.12.13. 13:53

Mégsem tüntet a Magyar Gárda Kerepesen?

<p>A korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem vesz részt a Magyar Gárda a Pest megyei Kerepesen péntekre szervezett cigányellenes megmozduláson.</p>

A nagyközség önkormányzata csütörtöki közleményében arra kért mindenkit, hogy jelenlétével ne akadályozza a civil kezdeményezést.

A Magyar Gárda tiszteletben tartja a polgármester kérését, és nem szeretné, ha az ellene irányuló politikai illetve média vihar a helyiek kezdeményezését befolyásolná.

Ezért - bár a Magyar Gárda a demonstráció kezdeményezésével és céljaival egyetért - hivatalos formában nem kíván részt venni a kerepesi rendezvényen - olvasható a szervezet csütörtöki közleményében.

A Magyar Gárdát a tüntetést kezdeményező civil szervezetek hívták Kerepesre, hogy "biztosítsák" a rendezvényt. A helyiek azt követelik, hogy távolítsák el a helyi iskolából a renitens roma gyerekeket, mivel az utóbbi időben egyre több diákot irattak ki emiatt az intézményből.

Szili Katalin és Kiss Péter is összefogást sürget a gárda ellen

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Kiss Péter kancelláriaminiszter is szót emelt csütörtökön a Magyar Gárda ellen és közös fellépést sürgetett az Országos Roma Napon a Parlamentben.

Szili Katalin úgy fogalmazott, a jog minden eszközével meg kell akadályozni, ami a demokrácia ellen hat. "Ez a mi közös demokráciánk, nem uralkodhat el félelem egyetlen településen sem" - tette hozzá.

Kiss Péter pedig azt mondta, még most "meg kell törni a folyamatot, a hétköznapokban így alakul a fasizmus".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!