Magyarország

2007.12.28. 16:39

Jön a Szilveszter!

<p>Vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. A legszebb árut azonban már a hétvégén elviszik a fogyasztók. <dia width="850" height="630" alt="Hétvégi csúcs a henteseknél 2007.12.28."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/H_tv_gi_cs_cs_a_hentesekn_l_2007_12_29_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hétvégi csúcs a henteseknél 2007.12.28." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-szilveszterRT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:30: Szilveszteri „itókázás”

Mit és mennyit igyunk, miközben önfeledten búcsúztatjuk az óévet?

A vodka, a fehérborok viszonylag könnyen kialudhatók, az édes borok és likőrök nagyon erős panaszokat tudnak kiváltani másnap.

A másnaposság tünetei

Szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, rossz kedélyállapot, ingerlékenység, bevérzett szemek, zaj- és fényérzékenység, kézremegés, émelygés és hányás.

Általában az alkoholfogyasztás abbahagyása után több órával kezdenek jelentkezni a tünetek, mikor a véralkoholszint süllyedni kezd. Hölgyek számára kevesebb alkohol fogyasztása ajánlott, mert szervezetük lassabban bontja le a szeszt. Szilveszterkor különösen oda kell figyelni azokra, akik mértéktelenül isznak, az alkoholmérgezésnek ugyanis igen súlyos hatásai lehetnek: az ember elveszítheti az eszméletét, szívritmus zavarai lehetnek, az egész szervezet működése megváltozik.

A másnaposságra már italozás előtt és közben is gondoljunk: fogyasszunk kalóriadús vacsorát, egy pohár tej szintén lassítja az alkoholfelszívódást a gyomorban. Vigyázzunk az éjféli pezsgővel, mivel szénsavas, gyorsítja az előtte és utána elfogyasztott alkohol felszívódását, hamar megrészegedhetünk tőle!

13:44: Távol az otthontól

Az év utolsó napját sokan a családjukkal töltik, de vannak olyanok, akik szívesebben tartózkodnak ilyenkor az otthontól távolabb. A korábbi években egyre inkább nőtt a „szilveszteri turisták” száma.

Az országos híradásokban ezt mondták, hogy szinte már minden szálláshelyet lefoglaltak szilveszterre.

– Valóban megélénkült az év utolsó hetében az üdülések iránti kereslet. Külföldi utak közül továbbra is a Szlovák és az ausztriai sí utak keresettek, de az egzotikus szilveszteri utak iránt is többen érdeklődtek. Jelentős változás a hazai turizmusban történt. Ugrásszerűen megnőtt a dunántúli régiókban található wellnes szállók, vagy wellnes szolgáltatást nyújtó hotelek iránti kereslet – tájékoztatta lapunkat Bicsérdy Rita, utazási iroda vezető.

10:35:Hétvégi csúcs a henteseknél

A karácsonyt követően sem pihenhetik ki magukat azok, akik újból nagy lakomát akarnak rendezni családtagjaiknak, barátaiknak. A nyíregyházi Búza téri piacon már érződik a vásárlók újabb rohama.

Szilveszter közeledtével mindenki igyekszik idejében megvásárolni az ünnepi vacsora hozzávalóit. A vásárlók közül így is többen panaszkodnak, hogy gyorsan fogy az áru a hentesüzletekben. A tulajdonosok számítottak erre, és igyekeztek mindenből a legtöbbet beszerezni. – Főként a bőröst, a malacot és a virslit vásárolják – mondta el lapunk kérdésére Szentmiklóssy Mihály.

– Kocsonyahúsból is bőven adtunk már el, év végén ezt is keresik az emberek. A baromfinak ilyenkor nincsen szezonja. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nem bíznak annyira az olcsóbb húsok minőségében. Egyre többen keresik a mangalica termékeket. Virsliből hat fajtát is tartunk. A legolcsóbbnak 400, a legdrágábbnak 1300 forintba kerül kilója. Az üzletvezető szerint a hétvégén jönnek ki legtöbben a piacra, de valószínűleg még a hétfői napra is jó forgalom várható.

– Én is szilveszterre vásárolok, füstölt oldalast, csülköt és kocsonyához való húsokat – mondta Bacskai Jánosné. – Nagyon szeretem a piaccsarnok üzleteit, mert itt ilyenkor akciós áron is lehet húst vásárolni. Sajnos jó pár terméket már nem lehet megvenni, mert gyorsan elkapkodták. Én úgy látom, korrektek az árak. A piacon semmi nem drágább, mint a bevásárló központokban.

Egy másik vásárló szintén elégedett a minőséggel, és a termékek árával is. Mivel nem tölti itthon az ünnepeket, ezért csak a hétvégére vásárolt be.

– Főként olyan dolgokat vettem, melyeket a hétvégén el tudunk fogyasztani – mondta Dudás János. – Ilyenkor csak könnyebb ételeket és szendvicset szoktunk enni. Nagy kedvencem a szalámi, tehát most is vásároltam belőle. Szállodában töltjük a szilvesztert, tehát a főzéssel akkor nem lesz gondom.

Tudta-e?

A szilveszter latin eredetű szó, jelentése: erdő mellett lakó, erdei férfi.
Az óév búcsúztatásához több ősi szokás is kapcsolódik. Így az ólomöntés, amely a jóslás egy fajtája; a gombócfőzés, amelynél a tésztában a lehetséges férfinevek lapulnak, és amelyik elsőre jön fel forráskor az edényben, az lesz az udvarló. Az éjfélkori zajcsapás a rossz szellemek elriasztására szolgál.
Időjós nap: ha északi szél fúj, hideg lesz a tél hátralévő része, ha pedig déli, bízhatunk az enyhülésben. Egy vöröshagymát kettévágtak, tizenkét héját lebontották, mindegyikbe kis sót tettek, és sorba rakták. Amelyikben reggelre megolvadt a só, az esős hónap lesz, amelyikben nem, az száraz.

- Szabolcsi Richárd, Palicz István, Kiss-Takács Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!