Magyarország

2007.12.16. 13:54

Januártól szigorúbban ellenőrzik a gázártámogatásokat

<p>A 2007-es évre beérkezett gázártámogatási kérelmek közül az Apeh által ellenőrzöttek egynegyedénél találtak szabálytalanságot. Éppen ezért a kormány 2008-ra több szigorítást is bevezet, így aki jogosulatlanul kér gázártámogatást jövőre, akár félmillió forint bírságot is kaphat.</p>

2007-ben összesen több, mint 2 millió háztartás kapott támogatást. Ebből a Magyar Államkincstár és az Apeh összesen 180 ezret ellenőrzött, vagyis indított adategyeztetési eljárást. Ebből 121 ezer esetben zárult le az ellenőrzés és mintegy 44 ezer esetben derült fény

visszaélésre vagy egyéb eltérésre, vagyis minden negyedik esetben jogosulatlanul kaptak támogatást - mondta a kormányszóvivő. Előfordult például olyan, hogy valakinek havi 2,4 millió forintos bevallott jövedelme volt, mégis kért gázár-támogatást.

Éppen ezért jövőre több szigorítás is életbe lép: egyrészt az igénylőlapon nem csak az igénylő, hanem a vele egy háztartásban élők adóazonosító jelét is fel kell tüntetni, ami jelentősen megkönnyíti a jövedelmi viszonyok ellenőrzését, másrészt a jogosulatlanul felvett támogatásokat jövőre már nem a jegybanki alapkamat összegével, hanem annak duplájával együtt kell visszafizetni, végül pedig akár ötezer és ötszázezer forint közötti bírság is kiszabható lesz - mondta a Független Hírügynökségnek Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő hozzátette: december 14-ig már több mint egymillió 2008-as igénylőlap érkezett az államkincstárhoz, és az első határozatok kézbesítése a napokban meg is kezdődött. A jövő évre támogatást igénylők ellenőrzése szintén már januárban megkezdődik.

Daróczi kiemelte azonban, hogy jelentősen lelassítja az igénylés folyamatát, hogy az igénylőlapok több mint harmada - több, mint a 2007-es igénylés során - hibás: névelírás, hiányzó adat vagy aláírás, közüzemi számla hiánya, illetve a bér megjelölésekor hiányoznak a nem rendszeres jövedelmek, például a családi pótlék, étkezési jegy, ruhapénz, vagy üdülési csekk. A kormányszóvivő szerint érdemes tehát jobban odafigyelni az igénylőlapok kitöltése során.

A kabinet egyébként az idei 112 helyett 2008-ben összesen 82 milliárd forintot fordít a költségvetésből a gáz- és távhő díjának kompenzációjára. A kormány számításai szerint ugyanakkor nem változik a támogatásra jogosultak köre: 2008-ban, csakúgy, mint az idén, összesen körülbelül kétmillió háztartás kaphat támogatást. Továbbra is azok a családok kapnak kompenzációt, amelyekben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét.

Kapcsolódó anyagok:

  • Gázártámogatás - januárban nő a jövedelemhatár
  • Büntetik a jogosulatlan igénylőket
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!