Magyarország

2007.12.03. 06:19

Három rablást beismert a trió

<p>Miskolc - Tizenhat, tizenhét és tizenkilenc éves fiúkat helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság vasárnap délelőtt csoportos rablás miatt...<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A Büntető törvénykönyv </B></A></p>

Üres bírósági folyosó, egy bíró, az ügyész, három gyanúsított és védőik, valamint a bilincsre erősített lánc végét kezükben tartó egyenruhások és az egyik fiatalkorú fiú édesapja. Csupán ennyien voltak a Miskolci Bíróság épületében vasárnap délelőtt, hogy a törvényben előírt határidőben döntés születhessen annak a három fiatalembernek az ügyében, akik hasonló korúakat támadtak meg Miskolcon a napokban, hogy értéktárgyaikat erővel, akár kartörés árán is megszerezzék. Az ítélőszék épületét az érintettek számára csak azért nyitották meg, hogy az ügyeletes bíró a tárt meghallgatás, a rendelkezésre álló eddigi nyomozati iratok és vallomások alapján határozzon: egy hónapra kattan-e a cella zárja a trió tagjai mögött, vagy sem.

Villámcsapásként érte

Amíg a bejáratnál várakoztunk, szóba elegyedett munkatársunk a tizenhat esztendős fiú édesanyjával, akit - elmondása szerint - villámcsapásszerűen ért, amikor a nyomozók megjelenték lakásukon, és fiát keresték. Otthon semmit nem tudtak a dologról. Három gyereke van. A legnagyobb, most bilincsben behozott fiú tizenhat esztendős és általánosba jár - mondta. A kicsinek nagyon hiányzik, mert imádja bátyját. Még nem tudja mi történt testvérével, de valahogy majd megpróbálják elmagyarázni neki. Idő közben az ügyész és az ügyvédek is kijöttek a tárgyalóteremből, és a három fiatalembernek is a folyosón kellett várakoznia, amíg a nyomozóbíró meghozta döntését. Az ügyész érdeklődésünkre elmondta, hogy a fiatalkorú (a tizenhat és tizenhét esztendős) fiúk esetében a csoportos rablás elkövetőit a törvény akár hét és fél év börtönnel, a felnőttkorú (tizenkilenc esztendős) társuk esetben pedig akár tizenöt évi börtönnel is fenyegeti.

Tisztázásra vár

Dr. Csurilla Anetta, a másodrendű gyanúsított jogi képviselője arról beszélt, hogy tisztázni kell védence szerepét az ügyben. Jelen volt ugyan a rablások elkövetésekor, de nem ütött, nem fenyegetett. Nem vesz részt a bűncselekmény elkövetésben. Később tisztázódhat,. hogy milyen bűn elkövetése terheli őt. Miután egyébként az előzetes letartóztatás végzéstét kihirdette a bíró, és a másodrendű gyanúsított édesapja, aki szülőként bent lehetett a tárgyalóteremben arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy fiát és a másik fiatalkorút a fiatalkorúk börtönében, a felnőttkorú fiatalembert, pedig a megyei börtönbe vitték át. Megpróbálnak majd kapcsolatba kerülni a börtönben fiúkkal foglalkozó nevelővel.

Előzmények:
A három fős csoport tagjai 2007. november 29-én este Miskolcon a Gózon utcában bántalmazták a 14 éves sértettet, erőszakkal elvették felső ruházatát, Adidas márkájú sportcipőjét, MP4-es lejátszóját, mobiltelefonját, diákigazolványát. Az útonállók előbb az időt kérdezték meg, majd cigarettát követeltek, ezt követően raboltak. Az egyik támadó saját kabátját, cserébe a sértettnél hagyta. Az áldozatnak a támadás során eltörött a karja. A Miskolci Rendőrkapitányság csoportos rablás elkövetőit keresve kérte a lakosság segítségét, és kétszázezer forint nyomravezetői díjat tűztek ki. A gyanúsítottak elfogása után, a kihallgatás során a bűncselekmény elkövetését beismerték. A rendőrség visszavonta díjkitűzést.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!