Magyarország

2007.12.14. 08:08

Havazik a Dunántúlon - járhatatlan utak, balesetek

<p>Felborult egy román autóbusz az M5-ös autópályán Csongrád megyében a balástyai lehajtónál, a Szeged felé vezető oldalon.</p>

Négyen vannak még kórházban azok közül, akik reggel az M5-ös autópályán árokba borult buszon utaztak. Közben a sérültek száma tízre emelkedett, egy nőről ugyanis csak később derült ki, hogy belső sérülése lehet.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint 48-an voltak azon a buszon, ami az M5-ösön borult fel. A mentés tart, a busz egyelőre az útmenti árokban van. A baleset helyszínén egy sávot lezártak a Szeged felé vezető oldalon. Az Országos Mentőszolgálatnál a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy a balesetben az első hírekkel ellentétben nem 13-an, hanem kilencen sérültek meg. Három embert súlyos, négyet könnyebb sérülésekkel vittek kórházba Szegedre. Két sérültet nem kellett bevinni.

Pszichológus jön a balesetet szenvedett utasokhoz
Nagyváradról érkezik mentesítő járat az M5-ösön kora reggel árokba borult román busz utasaiért. Az utasokat - akiket nem vittek el a mentők - ideiglenesen Balástyára, a művelődési házba viszik. Az utasokat a továbbiakban a katasztrófavédelem munkatársai -köztük egy pszichológus is - segítik.

Veszprém megyében egy menetrend szerint közlekedő Volán-busz ütközött egy kisbusszal Tapolca és Veszprém között Nagyvázsony térségében. Péntek reggel 8 óra előtt néhány perccel történt a baleset egy alsórendű úton. A kisbuszból a tűzoltók szabadítottak ki 3 embert, ők könnyebb sérüléseket szenvedtek. A Volán-buszon senkinek sem esett baja. A karambol okát még keresik, az utat teljes szélességében lezárták - tudta meg a Független Hírügynökség Dobson Tibortól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől.

Balesetveszélyes a 82-es út
Kamionok akadtak el a lefagyott úton a Bakonyban, ezért járhatatlan a 82-es főút. Egyelőre a sószórók sem tudnak közlekedni. A szakemberek Veszprém felé a 83-as főutat ajánlják.

Baleset egyelőre nem történt a 82-es úton, de a lefagyott szakaszon a kamionok nem tudnak felhajtani, ezért Bakonypéterd térségében már torlódás alakult ki - közölte a Független Hírügynökséggel Kocsi Tünde a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A Magyar Közút Kht. sószórói már elindultak a térségbe, de a feltorlódott járművek miatt Veszprémvarsánynál a gépek is elakadtak.

Az északról Veszprém felé tartóknak azt javasolják, hogy a 82-es út helyett válasszák a 83-as főutat Pápa irányába, mivel az még járható - tájékoztatták a Független Hírügynökséget.

Járható a 6-os főúton Bonyhádnál - elállt a havazás Baranyában

Újra megindult a teherautó-forgalom a 6-os főút Bonyhád és Pécsvárad közötti szakaszán, ahol korábban a közútkezelő megtiltotta a nehéz járműveknek, hogy a lefagyott úttestre rámenjenek. A havazás közben elállt Baranya megyében, ahol hajnalban 1-2 centiméteres hó hullott. Takátsy Zoltán, a Baranya megyei Rendőr-főkapitnyság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a 6-os főút hajnalban a teherautók elől lezárt szakaszán kilenc óra körül indult újra a forgalom. Bonyhád és Pécsvárad között a jegesedés miatt körülbelül két órán át nem járhattak a teherautók. Baranya megyében közben elállt a havazás - tette hozzá a szóvivő.

Az Útinformnál azt mondták, hogy a Mecsekben csak megfelelően felkészített autókkal lehet közlekedni a hóátfúvások miatt. A Dél-Dunántúlon sok helyen jeges, havas utak lassítják a közlekedést. A havazás Győr-Moson-Sopron megyét is elérte, az ország más területein szárazak az utak. A rendőrség a csúszós utak miatt óvatosságra inti az autósokat. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy akinek a kocsiján még nyári gumik vannak, ne induljon el.

Kapcsolódó anyagok:

  • Koraszülött-mentő karambolozott Budapesten
  • Magyar buszbaleset Ausztriában: A sofőr odahajolt társához
  • Buszbaleset Sajószögeden
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!