Magyarország

2007.12.17. 14:33

Csütörtökön dönt a miniszter a Nemzeti új vezérigazgatójáról

<p>Fenntartották korábbi javaslatukat a Nemzeti Színház igazgatói pályázatait értékelő bíráló bizottság tagjai, miután hétfőn reggel ismét tanácskoztak.</p>

A testület továbbra is egy nevet javasol a szaktárca vezetőjének. Hiller István csütörtökön dönt a Nemzeti Színházúj igazgatójának személyéről - tájékoztatta

hétfőn a Független Hírügynökséget az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóirodája.

Az ismételt bizottsági ülésre azért volt szükség, mert a testület tagjai múlt héten két pályázó anyagát hiányosan kapták meg. A testület tagjai hétfőn újra összeültek, hogy eldöntsék: a kiegészítések ismeretében változtatnak-e eredeti döntésükön. A múlt héten Hiller István szakminiszternek elküldött javaslatukat a bizottság tagjai változatlanul hagyták - közölte szerkesztőségünkkel az OKM sajtóirodája.

A bíráló bizottság egy nevet javasol a szaktárca vezetőjének, mint az általuk legjobbnak tartott pályamunka szerzőjét. Kérdésünkre, hogy ki a bizottság által javasolt pályázó, az OKM sajtóreferense azt mondta: a név nem publikus, a szakminiszter csütörtökön megnevezi a pályázat nyertesét.

Amint arról az Oktatási és Kulturális Minisztérium korábban már beszámolt: a Nemzeti Színház vezérigazgatói pályázatára hat pályamunka érkezett, amelyek közül négy felelt meg a kiírás feltételeinek, tehát a szakmai bizottság csak ezekkel foglalkozhatott. A négy pályázat kötelező elemeit megkapták a bizottság tagjai, így elolvashatták a szakmai koncepciókat a színház feladatrendszeréről, a 2008/2009-es évadra vonatkozó részletes terveket, a feladatok végrehajtásának vezetési, gazdálkodási és PR, marketing terveit.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter még pénteken, azonnali hatállyal vizsgálatot indított a minisztériumban a pályázati anyagok másolása közben elkövetett szakmai hiba okainak feltárására. A vizsgálat során a munkát végző köztisztviselő elismerte felelősségét, ezt követően a miniszter fegyelmi büntetésben részesítette.

Korábbi lapinformációk szerint a pályázók között van Alföldi Róbert, a Bárka Színház igazgatója, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke és Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója.

Jordán Tamás, a Nemzeti Színház jelenlegi vezetője a Független Hírügynökségnek még korábban azzal indokolta, hogy nem indul a pályázaton, mert a szombathelyi színház megalapítására és vezetésére készül.

A szakminiszter a pályázat kiírásakor elmondta: nem egyszerű átadás-átvételt terveznek a színházban. Még júliusban megállapodás született arról, hogy a jelenlegi vezető végigviszi az évadot. Jordán Tamásnak december végén ugyan lejár a mandátuma, de a tárcavezető 2008. június 30-ig megerősítette őt pozíciójában.

Az új vezető 2008. július 1-jétől látja majd el a vezérigazgatói teendőket. Csaknem fél évig a jelenlegi és az új vezérigazgató közösen vezeti a színházat.

Kapcsolódó anyagok:

  • Eddig öt pályázat a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára
  • Egy éve halt meg Gregor József
  • Halasi Imre volt a vendégünk
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!