Magyarország

2007.12.13. 10:48

Csaknem 50 milliós PSZÁF-bírság a MOL-nak - az olajcég fellebbez

<p>A felügyelet bennfentes kereskedelem miatt 43 millióra, bennfentes információk késleltetése miatt pedig 5 millióra büntette a magyar olajcéget.</p>

A MOL nem ért egyet a PSZÁF határozatával, ezért fellebbez - közölte a társaság csütörtökön.

Július 3-án a MOL arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy az előző napon megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt-vel saját részvények kölcsönbe adásáról. Július 30-án, illetve augusztus 2-án a társaság közzétette az olasz IES és horvát TIFON társaságok felvásárlásról szóló megállapodást is.

A felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy a MOL elmulasztotta a rá vonatkozó, az MFB Invest Zrt-vel való szerződéskötésének kapcsán, valamint az IES, és a TIFON akvizíció kapcsán felmerült bennfentes információt haladéktalanul közzé tenni, holott azt a vonatkozó törvényi rendelkezések egyértelműen előírják.

A PSZÁF szerint a MOL, bennfentes időszakban, bennfentes információ birtokában, saját részvény vásárlására adott megbízásaival megsértette a tőkepiacról szóló törvény bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A felügyeleti határozat kifejti: a kibocsátók akkor járnak el a jogszabályoknak megfelelően, ha a bennfentes információt haladéktalanul nyilvánosságra hozzák, vagy a nyilvánosságra hozatal késleltetését az ok megjelölésével a felügyeletnek bejelentik.

A kibocsátókkal szemben további elvárás, hogy a bennfentes információval érintett időszakban ne valósítsanak meg bennfentes kereskedelmet, például saját részvény vásárlást - olvasható a felügyelet közleményében.

A MOL nem ért egyet a PSZÁF határozatával. A társaság álláspontja szerint betartották a törvényi előírásokat, ezért a felügyeleti határozat ellen jogorvoslattal élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!