Magyarország

2007.12.04. 12:24

Az OMV pert indított a MOL ellen

<p>Egy magyar bíróságon indított pert az OMV a MOL ellen - olvasható abban a közleményben, amelyet az osztrák olajipari vállalat kedden tett közzé.</p>

A cég a magyar olajóriás három alapszabálya ellen emelt kifogást. Az OMV szerint ellentétes a magyar joggal az állam által birtokolt úgynevezett B részvény fenntartása, amely vétójogot biztosít. Emellett a 10 százalékos szavazati korlát fenntartását is ellenzi az OMV, valamint kifogásolja, hogy egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza. A dokumentum megjegyzi, hogy az OMV perindítási joga idén év végén évült volna el.

A Független Hírügynökség megkereste a MOL sajtóosztályát, ahol azt közölték: később fognak reagálni az ügyben.

Az OMV több mint 30 százaléka az osztrák állam tulajdona. Az olajipari vállalat pedig a MOL egyik legnagyobb részvényese: 20,2 százalékos részesedése van a magyar cégben, de szeretne ennél több részvényt felvásárolni. Ezt azonban nem csak a MOL vezetése, hanem a magyar kormány is ellenzi. A kabinet kifogásolta az ellenségesnek nevezett felvásárlást, valamint azt, hogy egy állami tulajdonú vállalat szeretné megszerezni a Magyarország számára stratégiailag fontos céget. Az ilyen tranzakciók megakadályozása érdekében alkotta meg a parlament a Lex-Mol-nak nevezett törvényt.

A január 1-én hatályba lépő törvénnyel kapcsolatban egyébként az Európai Bizottság eljárást indított Budapest ellen, mert szerinte az ellentétes az uniós előírásokkal. Múlt héten a Brüsszelben tárgyaló gazdasági miniszter, Kóka János azt mondta: a kormány kész a törvény "finom hangolására". Mint a miniszter jelezte, a kabinet most készíti az Európai Bizottság kérdéseire szóló válaszát, és ha az egyeztetések során kiderül, hogy a törvény az uniós jogba ütközik, akkor Magyarország készen áll a szükséges korrekciókra.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!