Magyarország

2007.12.17. 10:36

Az ellenzék kivonult az egészségügyi bizottság hétfői rendkívüli üléséről

<p>Kivonultak az egészségügyi bizottság hétfői rendkívüli üléséről a fideszes és KDNP-s képviselők.</p>

Mikola István, a testület fideszes alelnöke elmondta, az egészségbiztosítási törvénytervezethez még hétfőn benyújtott kormánypárti módosító javaslatok mutatják, hogy mennyire előkészítetlen az a törvény, amelynek este lesz a végszavazása.

"Ebben a komédiában nem akarnak részt venni" - jelentette ki.
A Házszabály szerint a végszavazás napján már csak az alkotmányügyi bizottság tárgyalhatja a módosító javaslatokat, éppen ezért az egészségügyi bizottság ülése csak tájékoztató jellegű volt - mondta Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke, aki hozzátette, hogy a hétfőn bejelentett három módosító csomag körülbelül 80-90 ponton változtatja meg a késő este végszavazásra kerülő törvénytervezetet.

A Házszabály szerint a végszavazás napján már csak az alkotmányügyi bizottság tárgyalhatja a módosító javaslatokat, éppen ezért az egészségügyi bizottság ülése csak tájékoztató jellegű volt - mondta Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke, aki hozzátette, hogy a hétfőn bejelentett 3 módosító csomag körülbelül 80-90 ponton változtatja meg a késő este végszavazásra kerülő törvénytervezetet.

A 3 módosító csomag tartalmazza a pénztárak alapításával, működésével kapcsolatos javaslatokat. Ezen kívül az egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó szerződéseknek, így például a pénztáraknak a kórházakkal kötendő finanszírozási megállapodásainak a szabályai is módosulnának. A javaslatok pontosítanák a törvény nyelvhasználatát is.

Havas Szófia, a bizottság szocialista képviselője korábban azt mondta: csak jelentős módosításokkal fogadható el a törvény. A hétfői végszavazás előtt a képviselőnő kijelentette: megtörténtek ezek a módosítások, így már megszavazható a törvény.

Tóth Károly szocialista képviselő, aki korábban a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését javasolta a parlamentnek, a Független Hírügynökségnek szintén azt mondta: megszavazza az új egészségbiztosítási rendszerről szóló törvényt.

A végszavazást várhatóan hétfőn késő este, 10-11 óra után tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!